Få styr på dine delte mavemuskler - Rectus diastase - med specialiseret fysioterapi ud fra dine behov!

Har du delte mavemuskler - rectus diastase - eller er du i tvivl, og ønsker at få det undersøgt, samt få den rette vejledning?

Det er helt normalt at opleve delte mavemuskler efter fødsel (også kendt som rectus diastase), det er en proces der skal ske for at give plads til det voksende barn. Faktisk kan tilstanden opstå hos både kvinder, mænd og børn, og er derfor ikke kun en følge af graviditet – det er dog ikke ensbetydende med, at du bare skal acceptere det. Måske oplever du gener som fx oppustet- eller udspilet mave, smerter i mave-/lænderegion, udfordringer med fordøjelsen, tydelige tarmbevægelser gennem huden – eller måske handler det mere om tvivlsspørgsmål, mavens udseende eller andet. Uanset hvad din baggrund er, så er det muligt at arbejde med og gøre bedre. 

Der kan være mange tilstødende faktorer, der har betydning for hvordan forløbet skal tilrettelægges. Har du ét eller flere børn – fødte du vaginalt eller ved kejsersnit – opstod der komplikationer under fødslen – oplever du smerter i bækkenet eller andre steder – osv. Med et personligt tilpasset forløb hos vores fysioterapeut med speciale i graviditet og efterfødsel, bliver der taget udgangspunkt i lige præcis dine problematikker. På den måde er det muligt at få tilpassede øvelser til delte mavemuskler, med udgangspunkt i dine ønsker og behov.

DIT FORLØB

Vi starter med en helhedsfokuseret indledende konsultation på 1,5 time, hvor vi har god tid til, i fælleskab, at få en ordenlig forståelse for din situation og sikre, at vi fra starten arbejder i den helt rigtige retning for dig.

Under hele forløbet tilpasser vi løbende øvelser og plan ud fra de oplevelser du har, samt de ændringer du mærker i forhold til dine symptomer. På den måde sikrer vi at forløbet hele tiden er individualiseret til lige præcist dig. 

Vores erfaring er, at det tætte samarbejde, med udgangspunkt i dig og dine symptomer, er afgørende for at opnå en effektiv og holdbar behandling.

Delte mavemuskler ( rectus diastase ) handler om mere end bare maven

Det er vigtigt at forstå, at vores kerne er sammensat af mange elementer. Groft sagt så har vi en top (vejrtrækningsmusklen), bund (bækkenbunden), forside (maven) og bagside (ryggen) – de delte mavemuskler er kun en enkelt brik i det fulde billede. Der er mange forskellige faktorer der kan spille ind på en rectus diastase, og omvendt kan en rectus diastase have indflydelse på mange forskellige ting i kroppen. 

Det er vidt forskelligt om man oplever gener eller ej i forbindelse med at have delte mavemuskler. Nogle har en hverdag uden særlige gener, men opdager pludselig en udbuling (toblerone form) ned langs maven, fx når de skal fra liggende til siddende. Andre oplever mange og store gener, som fx kraftigt udspilet mave (særligt om aftenen), ømhed, tydelige tarmbevægelser og/eller puls. 

Du står måske med et eller flere af nedenstående spørgsmål:

 • Har jeg delte mavemuskler?
 • Hvad er delte mavemuskler?
 • Hvad er de bedste øvelser til delte mavemuskler? Er der noget jeg ikke skal?
 • Må jeg lave maveøvelser efter graviditet og hvilke er så bedst hvis jeg har delte mavemuskler?
 • Delte mavemuskler løb! Hvornår må jeg løbe igen?

Alle disse spørgsmål med flere er der god tid til at komme rundt om og få svar på i forbindelse med konsultationen. Derudover kommer vi også rundt om de tilstødende problematikker du måtte have.

De af vores klienter der søger hjælp til delte mavemuskler oplever typisk:

De af vores klienter der søger hjælp i forbindelse med delte mavemuskler / rectus diastase oplever typisk forskelligartede gener. Nogle oplever gener i direkte forbindelse med separationen, og andre oplever tilstødende eller sekundære problematikker, fx:

 • Ubehag og ømhed i maveregionen
 • Udspilet mave 
 • Tydelige tarmbevægelser i maveregionen
 • Fordøjelsesproblemer
 • Inkontinens (svært ved at holde på vandet)
 • Smerter i bl.a. underliv og bækken
 • Bekymringer omkring træning

Vores klienter vælger typisk Mia pga. hendes speciale i graviditet og efterfødsel, hendes engagement i de individuelle forløb, grundigheden og erfaringen samt nærværet og den helhedsorienterede tilgang.

Når dit center af kroppen er ude af balance, så finder vi sammen vejen tilbage dertil

Rectus diastase er mere end bare en deling af mavemusklerne. Når en del af kernen svækkes, så har det betydning for mange andre dele af kroppens måde at arbejde på. For at finde ud af hvordan vi kan gøre dit forløb så enkelt og effektivt som muligt, er det vigtigt at vi får styr på følgende:

 • Vi skal have lavet test for delte mavemuskler samt specificering af denne
 • Vi skal finde frem til de bagvedliggende årsager til dine gener
 • Vi skal, hvis du oplever smerter, finde ud af i hvor stor grad dit nervesystem evt. er på overarbejde, og dermed muligvis skaber en smerteoplevelse som måske er værre end den behøver at være
 • Vi skal tilrettelægge og tilpasse dit forløb til lige præcis dig, samt ud fra dine behov og din hverdag, sådan at du hele tiden har en oplevelse af vi arbejder hen mod det eller de ønsker og mål du har

Med et personligt tilpasset forløb er det muligt at undgå forværring af gener, og nogle gange helt at komme problemet til livs. Derudover finder vi frem til hvilke belastninger der er udfordrende for din kerne – og dermed uhensigtsmæssige for din rectus diastase / de delte mavemuskler – samt hvordan dette kan optimeres, sådan at du på sigt kan bevæge dig og træne frit. 

Da årsagerne til problematikker på baggrund af rectus diastase / delte mavemuskler er vidt forskellige fra person til person, er fundamentet for dit behandlingsforløb hos os baseret på en dybdegående undersøgelse på 1,5 time den første gang du kommer ind. Den lange 1. konsultation er med til at sikre at vi sammen får afdækket så mange faktorer som muligt, allerede fra starten af dit forløb, og dermed langt bedre kan:

 • Bevæge os i den rigtige retning lige fra starten
 • Optimere og sikre konstant udvikling i dit forløb
 • Hjælpe dig med at gøre kroppen så klar som muligt til den hverdag samt træning du ønsker

BOOK TID TIL SPECIALISERET FYSIOTERAPI GRAVID OG EFTERFØDSEL

Mia Gad Wesselgreen

MOVE2PEAK
FREDERIKSBERG

MULIGHED FOR TILSKUD TIL DIT FORLØB

Tilskud fra Sygeforsikring Danmark

Er du medlem af sygeforsikring Danmark kan du få tilskud til dine behandlinger hos os. Du behøver ikke henvisning fra din læge for at kunne få dit tilskud. 

Dit tilskud afhænger af hvilken gruppe du er medlem af. Du kan finde oversigten over de forskellige tilskud fra Danmark her

Vi indberetter dine behandlinger til Danmark efter hver behandling, som derefter udbetaler dit tilskud til dig.

Tilskud fra privat sundhedsforskring

Langt de fleste private sundhedsforsikringer giver tilskud til fysioterapi under graviditet og efterfødsel. 

Du skal dog kontakte dit forsikringsselskab og afklare vilkårene for tilskud. 

I mange tilfælde kræver det en lægehenvisning før forsikringsselskabet vil godkende dit forløb.

PRISER FOR FYSIOTERAPI GRAVID OG EFTERFØDSEL

Enkelt sessioner Tid Pris
1. konsultation 60 min 950,- kr.
Normal konsultation 60 min 950,- kr.
Kort konsultation 30 min 575,- kr.
Lang konsultation 90 min 1400,- kr.

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »

Send en besked til os med dine spørgsmål og så vender vi tilbage på mail eller telefon!

[contact-form-7 id="4" title="Contact form 1"]