MoveIN - Sov som en baby

Velkommen til uge 3, som handler om noget af det vigtigste i dit liv. Nemlig din søvn, som faktisk bør fylde lidt mere end 1/3 af et normalt sundt liv. 

Mange i den moderne verden har svært ved at slappe af og dermed kunne falde i søvn og have en god dyb naturlig søvn, som da de var børn. Dette skaber en kaskade af ubalancer og helbredsproblemer.

Søvnrutinen vil lære dig at komme tilbage til at sove som en baby. Kan du huske hvordan det føltes?

Der kan siges meget om hvordan du skaber en bedre søvn. Søvnrutinen og informationen du får denne uge vil være en stor støtte dig.

Du kan ikke lære at slappe af!

Jeg møder ofte klienter som siger at de gerne vil lære at slappe af. Men dette er faktisk forkert. Du kan ikke lære noget, som er helt naturligt. Det at være afslappet er sindets naturlige tilstand. Det du skal er faktisk at aflære en masse unaturligt, som du har tillært dig i løbet af livet. Når du gør dette, så vil dit sind vende tilbage til sin naturlige afslappede tilstand.

Så det du faktisk skal er at genforbinde dig til dit sinds naturlige tilstand. Den er derinde, men der ligger måske så megen tillært og oplevet uro i form af bekymringer, vrede, jealouxi, begær, frygt m.v., som gør at dit sind aldrig hviler i sin naturlige tilstand og mange mennesker kender slet ikke det at være afslappet i dag. Det er sørgeligt og gør at mange er trætte, smertefulde og deprimerede.

Søvnrutinen er en lille mindfulness åndedræts meditation, som kan være en rigtig god støtte til at lære dit sind at give slip på det der ikke gavner når du skal sove.

Det gode sovehjerte!

Uanset om du har søvnproblemer eller ej, så er det smart at have en rutine omkring din søvn.

Hvis du er heldig, så voksede du op i trygge rammer og dine forældre skabte en rutine omkring din søvn. Dette hjalp dig til at få ro i nervesystemet og nemt kunne sove. Måske kunne du sove over alt en gang, men efterhånden som livet er skredet frem har du måske mistet denne evne. Det kan være fordi der er begyndt at være for megen uro og uregelmæssighed omkring dit liv. Så måske er det igen tid til at skabe en rutine omkring din søvn og komme tilbage til det gode sovehjerte.

Forestil dig det lille barn, som skal lære at sove. Forestil dig at du altid ændrede rutinerne omkring sengeritualet for et lille barn. En nat bliver det puttet med godnat-historie en anden uden, en nat børster du tænder på det en anden sover det i pyjamas og en tredje med normalt tøj. En nat et sted og en anden et andet sted. En nat med lys og en nat uden. Skiftende tidspunkter osv. Det stakkels lille barn vil aldrig få ro i nervesystemet og vil have meget svært ved at sove. Hvis du er en af dem, der har svært ved at ændre vaner eller ved at finde ro i hovedet for tankemylder, så er det vigtigt at du skaber rutiner, som dit system kan vænne sig til.

Fundamentet for en god nattesøvn:

 • Skab et dejligt soveværelse som kun bruges til at sove og elske i.
 • Det skal være rimelig renset for forstyrrelser i form af rod, bunker, elektronik m.v.
 • Hav gerne en eller flere grønne planter, som vil hjælpe med at rense luften. De grønne planter bruger din udåndingsluft som næring og skaber til gengæld ilt, som giver dig næring.
 • Luft ud minimum 15 minutter inden sengetid.
 • Brug ikke skærm efter kl. 20-21 tiden. Du må gerne læse en bog eller lave noget blid yoga fx
 • Brug bluelight blokkere fra solnedgang (briller, som fjerner det blå lys). Det blå lys får din krop til at producere kortisol som hæmmer dit søvnhormon. Din krop tror den skal være vågen og aktiv.
 • Få masser af sollys tidlig på dagen og i løbet af dagen. Dette øger din krops produktion af søvnhormon når du skal sove.
 • Dagsrutinen især, men også Morgenrutinen vil hjælpe din krop til at producere mere søvnhormon fordi dit sind bliver mere roligt og din tyndtarm bliver sundere. 85% af præhormonerne til dit søvnhormon melatonin produceres i din tyndtarm.
 • Undgå hård motion inden sengetid.
 • Maksimalt 1-2 kopper koffeinholdige drikke inden kl. 14.
 • Fast sengetidspunkt gerne senest 21-22.30.
 • Brug Søvnrutinen til at få dit sind i ro.

En sidste ting jeg kan anbefale, er at du måske bare en eller to gange om året forsøger ketodiæten eller en form for faste. Fx periodisk faste. Keto diæten har hjulpet mange ikke kun med at tabe fedt og vende kroppen til at bruge dit kropsfedt som energikilde, den har også en lang række andre sundhedsfordele i form af en meget sund skarp hjerne og langt dybere søvnkvalitet. Der findes meget der ude af svingende kvalitet, men jeg kan anbefale dig at lære mere af Thomas Delauer, som du kan finde på YouTube. Jeg vil med det samme sige at keto og faste ikke er for alle og at jeg ikke anbefaler det som en permanent livsstil, men det kan hjælpe din krop tilbage til sin naturlige tilstand, så det er noget du kan prøve. Spørg gerne hvis du vil vide mere.

Ovenstående liste er på ingen måde udtømmende og hvis du har et godt sovehjerte og er sund og stærk, så kan du slække, men jo mere uro der er i nervesystemet og jo sværere det er for dig at sove igennem, jo mere omhyggelig bør du være med din rutine i forhold til søvn.

Næste mail er en artikel jeg har skrevet som hedder Søvndoping. Den handler om hvorfor søvn er så vigtigt. Hvor meget du bør sove. Tegn på søvnunderskud og andre vigtige elementer af din søvn.

Bedste ønsker for din og din families sundhed, energi og livsglæde indefra og ud!

Keep moving IN – Michael Schjerling

INFORMATION

Copyright Move2Peak ApS – alle rettigheder forbeholdes