I sensommeren 2016 kom Sub-elite Løber Asser til mig da han oplevede smerter på ydersiden af højre underben og fod ved højresving når han gik, men især når han løb.

Med en ugentlig løbedistance på over 140 km og PR på Marathon distancen på 2:31:26 kan det være svært at sidde stille og samtidigt være enormt frustrende ikke at kunne træne frit!

Her er Assers historie

Til dagligt arbejder Asser som forskningsassistent og havde i den forbindelse været på et længere ophold i udlandet, hvor han havde fået provokeret nogle umiddelbart uforklarlige smerter omkring højre ankel og fodled.

Asser fortalte, at han muligvis havde løbet lidt for længe og langt i sine nu kasseret løbesko, da der faktisk var hul på ydersiden af den højre, men herudover kunne han ikke forklare hvorfor han pludselig skulle have fået smerter.

Undersøgelsen viste sammenlignet med venstre side, markant nedsat bevægelse omkring fod/ankel og stramhed mellem de to underbensknogler. Ved test af muskulaturen på ydersiden af skinnebenet, som fungerer som stabilisatorer for fod og ankel, kunne vi fremprovokere den kendte gene på fodens yderside og konstatere manglende muskelaktivitet.  Videre undersøgelse af benet afslørede også nedsat bagud glid i det ene bækkenled.

Efter behandling omkring bækkenleddet kunne Asser igen bruge muskulaturen på ydersiden af skinnebenet uden at generne omkring foden blev fremprovokeret. Han blev derfor sendt hjem med en simpel aktiveringsøvelse for at fremme funktionen omkring bækkenet, da dette havde afhjulpet generne omkring foden, samt en styrkeøvelse, der skulle forbedre samspillet mellem musklerne omkring 0000omkring ankel og fod. Hertil fik han besked på, at teste højresving under løb, for at se om jeg havde fat i det rigtige.

Da Asser vendte tilbage 1 uge senere, berettede han, at der kun var meget få gener tilbage. Jeg så Asser i alt 3 gange over 1 måned, hvor der kun var behov for korrektioner første gang, og de næste 2 gange blev brugt til at tilrettelægge løbemængde og progression af øvelser.

Den dag i dag er Asser fortsat en subelite-løber, der ivrigt deltager i adskillige Marathons og Halvmaratons i løbet af året.

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »