[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]brevkasse[/vc_column_text][vc_column_text]

Spørgsmål:

Hej Move2Peak.

Fedt initiativ med mulighed for afklarende spørgsmål i brevkasseformat.
Jeg har følgende spørgsmål:

Hvor høj E% fra mættet fedt kan man indtage uden at risikere sundhedsmæssige konvekvenser? Hvad er det optimale indtag i et sundhedsperspektiv? Gerne underbygget med nogle understøttende referencer, hvis det er muligt. Myndighederne siger maks 10 E%, men det lader til at konsensus går i retning af, at mættet fedt ikke er helt så slemt, som det har fået ry for. Jeg vil meget nødig høre et svar som; “lige så meget som du har lyst til hvis du synes om det”.

Mvh
Hej Sebastian[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Svar fra Jan Petersen:

Det er et rigtigt godt spørgsmål og jeg skal forsøge at give dig et godt svar! Jeg læser det som om at du ikke er interesseret i hvor høj en E% fra fedt generelt, der er optimal, men sammensætningen af det fedt man vælger at indtage. Den er lidt tricky fordi alle naturligt forekommende fedtstoffer er en blanding af mættede og umættede fedtsyrer og det er meget vanskeligt at differentiere mellem forskellige fødevarer på den baggrund fordi de indeholder så meget andet end fedt!

Bacon eller T-bone steaks fx, indeholder op til 50% enkeltumættet fedt, der går for at være sundt, men indeholder også A, D og K vitamin, som ikke findes i olivenolie. Desuden indeholder alle fedtstoffer en del omega 6 fedtsyrer så man kan ikke sige at fx animalske fødevarer indeholder mættet fedt, generelt, kun at de indeholder lidt mere! De eneste fødevarer, som indeholder overvejende mættet fedt er kokos og mælkeprodukter, men de indeholder begge, både en del korte og mellemlange fedtsyrer, der omsættes anderledes i kroppen end langkædede fedtsyrer så mættet fedt er ikke bare mættet fedt!

Det er, som nævnt, et svært spørgsmål og der kan ikke gives et sikkert svar, men man kan få nogle spor hvis man kigger på sammensætningen af vores eget fedtvæv, der selvom den i høj grad afspejler vores kost, alligevel er ret stramt reguleret indenfor nogle faste rammer og på sammensætningen af modermælk, som man må formode afspejler hvad, der er optimalt for mennesker.

Man er desuden også nød til at kigge på hvad, der sker med de forskellige fedtsyrer efter at vi har spist dem så det bliver hurtigt en lang historie. Jeg er i øjeblikket i gang med at skrive en artikel om mættet fedt så du må vente lidt på at få den lange udgave, men den her er den korte!

Mennnesker består af ca 65% fedt, ca 22% protein og ca 13% kulhydrater. Vores fedtvæv består af 25-30% mættet fedt, 40-50% enkeltumættet og resten en blanding af flerumættede fedtsyrer, vand og proteiner. På det punkt adskiller vi os ikke nævneværdigt fra de dyr vi spiser.

Korte og mellemlange fedtsyrer, fra 12 kulstofatomer og ned, indgår ikke i vores fedtvæv eller inkorporeres i lipoproteiner, de transporteres via albumin og kræver hverken galdesyre eller proteiner (FAT/CD36) for at kunne transporteres rundt i kroppen så de indgår direkte i vores energistofskifte og er derfor en glimrende kilde til energi! Der er tre mættede fedtsyrer, som er relevante i forhold til vores kost og stofskifte og det er myristinsyre C14:0, palmitinsyre C16:0 og stearinsyre C18:0

Størstedelen af det myristinsyre vi indtager, bliver hurtigt forbrændt som energi, meget lidt inkorporeres i fedtvæv og lipoproteiner, mens resten forlænges til palmitinsyre. Myristinsyre har vigtige funktioner i forbindelse med at ‘myristolere’ specifikke proteiner.

Palmitinsyre kan lagres, det er en vigtig del af vores fedtvæv og cellemembraner etc. Det er udgangspunkt for vores de novo lipogenese og det, der ikke lagres eller forbrændes, forlænges til stearinsyre, der har ry for at være et neutralt fedtstof og derefter desatureres til oliesyre, som er kroppens foretrukne fedtstof. Palmitinsyre er den eneste mættede fedtsyre, som kan have nogle af de skadelige egenskaber de tillægges, men det vil formentlig ikke være et problem med mindre man beslutter sig for at proppe sig med dem for at bevise at de er skadelige.

Stearinsyre i kosten vil blive desatureret i stor stil så kroppen laver selv det skadelige mættede fedt om til det herlige enkelumættede og den gør det helt automatisk!

Du kan i realiteten spise lige så meget mættet fedt du har lyst til, men nu ved du hvorfor;)

Jeg giver dig nogle links så du kan checke efter for det ved jeg at du gør, men der kommer en længere artikel om emnet i løbet af nogle uger.

http://www.slideshare.net/lionelchewvunliung/prof-philippe-legrand-new-data-new-approach-for-saturated-fatty-acids
http://www.mpoc.org.my/upload/Saturated-Fatty-Acids-Metabolism-Functions-Recommendations-LEGRAND.pdf
http://ajcn.nutrition.org/content/93/4/684.full
http://www.westonaprice.org/translations/saturated-fats-and-the-kidneys-danish-translation/
http://www.westonaprice.org/translations/saturated-fats-and-the-lungs-danish-translation-2/
http://www.westonaprice.org/translations/the-skinny-on-fats-danish-translation/
Mvh Jan[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Vil du gerne optimere din sundhed og fysiske velvære?

Vores tilgang til sundhedscoaching er unik og vi arbejder både med alle typer af mennesker lige fra “Hr og Fru. Danmark” til top professionelle atleter. Vores fokus er at hjælpe dig med at finde de områder som vil gøre den største forskel på din sundhed, fysisk velvære og oplevelsen af at have masser af energi og overskud![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_btn title=”OPTIMER DIN SUNDHED MED EN PERSONLIG SUNDHEDSPLAN – BOOK HER!” style=”classic” shape=”square” align=”left” link=”url:%23||” el_class=”book-nu-knap”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Gæsteforfatter

Af Jan Petersen

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »