[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]brevkasse[/vc_column_text][vc_column_text]Spørgsmål:

Hej brevkasse!

Vi hører jævnligt at særligt rødt kød er skidt for vores helbred. Vi hører dog også jævnligt at kød er sundt og at det handler om fedtet i kødet mere end om farven på det. Alt i alt blir det hurtigt forvirrende at finde hoved og hale i de mange budskaber. Kan I hjælpe mig med at forstå hvad der er med det røde kød?

Vh Andreas[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Svar fra Jan Petersen:

roedt-koed-300x200Det er der ikke noget at sige til for der er godt nok mange modstridende anbefalinger på det område og de forskellige eksperter kan heller ikke selv blive enige om hvad, der er rødt kød og rødt kød ikke!

Man snakker om rødt og forarbejdet kød, men skelner ikke mellem spegepølser og økologisk lammeskank, der tales om kød fra firbenede dyr vs. dyr med to ben og så bliver det noget upræcist rod, for hvad har det med kødets farve at gøre? En gris har fire ben, men man vil ikke kalde en flæskesteg for rødt kød og hvad med vildt? Kronhjorte har fire ben, deres kød må betegnes som rødt kød, men de nævnes sjældent når vi bliver advaret mod rødt kød. Det samme gør sig gældende for kaniner og kænguruer! Det handler desværre mere om politik, end om ernæringsvidenskab og der er mange økonomiske og ideologiske interesser involveret.

Groft forsimplet kan man sige at de forskellige anbefalinger imod at spise rødt kød, kører i tre hovedspor!

Det første er det officielle, der er centreret omkring mættet fedt og også er den foretrukne model for kampagner og patientforeninger og som du kan se, er de, klippet direkte fra de officielle kostråd ret upræcise og tæt på ubrugelige til andet end at skabe mere forvirring!

Når du vælger det magre kød frem for kød med højt fedtindhold, får du de gode næringsstoffer fra kødet, men ikke så meget mættet fedt. Mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme!
Der er en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød. Undgå derfor at spise for meget rødt kød og forarbejdet kød.
Rødt kød er kød fra firbenede dyr, fx okse-, kalve-, lamme- eller svinekød – uanset om det er gennemstegt eller ej.
Forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon!
For det første er mange af de gode næringsstoffer i kød fedtopløselige, fx vitaminerne A, D & K, Q10 og mht til fedtet så indeholder næsten alt kød omkring 45-55 % enkeltumættet fedt, som har ry for at være sundt for os!

Desuden så påstås en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød og allerede her ’knækker filmen’! På baggrund af en sammenhæng, primært med forarbejdet kød, sætter man lighedstegn mellem to forskellige ting! Bagefter sætter man et lighedstegn mellem fritgående køer på græs og masseproducerede svin på medicin og selvom enhver med bare et minimalt kendskab til zoologi, ernæringsfysiologi, kødproduktion, etc. ved at køer og grise er to vidt forskellige dyr, med meget forskellig fysiologi, køer er drøvtyggere, svin er altædende så bliver de sidestillet fordi de begge har fire ben! Det er ganske enkelt noget sludder!

For et års tid siden mente man at have fundet beviset for at rødt kød er skadeligt, i form af forhøjede niveauer af et kemikalie med det eksotiske navn TMAO, men der er for at bruge et populært udtryk Heller ikke meget vand på den mølle!

Det er dog et kompliceret område som man ikke kan forvente at almindelige mennesker forstår og derfor særligt uheldigt når medier og forskellige interesseorganisationer, bruger det ’ikke holdbare’ argument tilyderligere at bidrage til forvirringen!

http://en.wikipedia.org/wiki/Trimethylamine_N-oxide

Det andet hovedargument imod at spise rødt kød og lignende er centreret omkring proteiner og der advares mod for store mængder fordi et højt indtag af proteiner er associeret med nyresygdomme, men det er spekulativt og der er ingen konsensus på området! Debatten om proteiner har raset siden 20’erne og den vil sikkert forsætte! Et pund kød indeholder ca. 100 gram protein/400 kcal. så selv for en pige, vejende omkring 60 kg, der indtager 2.000 kcal. om dagen vil det være muligt at spise et pund kød omdagen uden at overskride 20 % af energiindtaget som protein! Da de færreste har lyst til at spise så meget kød hver dag og kød ikke er det eneste i vores kost, som indeholder proteiner, vil det næppe være relevant så længe man ikke overdriver, men det gælder jo alt hvad vi indtager! Overdrivelse fremmer forståelsen, men ikke fordøjelsen! Det vil dog være en god ide at indtage sine proteiner sammen med fedt eller kulhydrater, eventuelt i form af et ’velafbalanceret’ måltid og undgå at indtage protein isoleret, i form af proteinpulvere og protein barer etc. Overskydende protein i kroppen, vil i vid udstrækning, blive behandlet som overskydende kulhydrater og man kan sagtens blive fed at spise for meget protein!

Det tredje argument er meget anderledes og har sine tilhængere blandt vegetarer, veganere og visse internetguruer, der oftest er vegetarer eller veganere, selvom de ikke indrømmer det! Det går at mennesket som art har udviklet os i årtusinder på en plantebaseret kost og at vores tarmsystem og tandsæt, tydeligt viser at vi ikke er designet til at spise kød! En meget populær myte er at kød rådner i tarmen og er skyld i alverdens ulykker og sygdomme! Meget fantasifuldt, men 100% forkert!

For det første er det fuldstændigt dokumenteret og anerkendt at os mennesker har de største hjerner, de korteste tarmsystemer og vi har kun en mave! De fleste store planteædende dyr, drøvtyggere, gorillaer, som vi oftest sammenligner os selv med, har flere maver. Koen har fire og et tarmsystem, som er større og længere end os mennesker! Grunden til at primater har et stort og klodset bagparti, er at de bærer rundt på et stort bakterielt maskineri, der kan omdanne ufordøjelige kulhydrater (fibre) til kortkædede fedtsyrer, som deres celler så lever af!

Når den kost vi indtager, har været igennem systemet og er findelt til mikronæringsstoffer og anvendes af vores celler så er der ikke den store forskel på hvad de forskellige pattedyr lever af! En ko eller en gorilla får størstedelen af sin energi fra fedt, selvom de stort set ikke indtager det i deres kost!

Mht om hvorvidt kød rådner i tarmen, kan jeg sige at det gør det IKKE! Kød i kosten nedbrydes af kroppens egne fordøjelsesenzymer så det er en enzymatisk proces! Korn, bønner og lignende grøntsager med et højt indhold af ikke opløselige fibre derimod, passer bedre på udtrykket ’rådner i tarmen’ end kød da de nedbrydes af bakterier! Bakteriel nedbrydning er et fint ord for forrådnelse! Du kan læse mere om den historie her!

http://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-does-beans-grains-and-vegetables/

Jeg kan i det hele taget stærkt anbefale folk at kigge på J. Stanton’s website og læse så mange af hans artikler som muligt, hvis man vil vide mere om kost, evolution, appetitregulering og mange andre emner, der har indflydelse på hvad og hvordan vi vælger at spise! Nogle af hans ideer er spekulative, men hans argumentationer og referencer er lærerige, veldokumenterede, opdaterede og underholdende! Hans nuværende interesseområde er metabolisk fleksibilitet og hvad kroppen gør med de kalorier den indtager! Et vigtigt område for der ER forskel på kalorier og selvom de ikke burde have nogen betydning så er det alligevel kalorier, som afgør om hvorvidt vi bliver overvægtige eller ej! Det er bare lidt mere kompliceret end at forsøge at tælle dem!

Hvis du vil vide mere om emnet generelt så kan jeg anbefale dig at læse Perfect Health Diet af Paul Jamineteller Trick or Treat af Barry Groves.

Du kan også denne video hvor Barry Groves selv redegør for sine synspunkter! Meget informativ og super interessant![/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/qn5zdWucv6I”][vc_column_text]Hverken Paul Jaminet eller Barry Groves har selvfølgeligt 100% ret i alt hvad de siger, det er der ingen, som har, men deres hovedbudskab er ret velunderbygget og helt sikkert værd at sætte sig ind i før man afskriver det som forkert!

Hans generelle anbefalinger findes på dansk, i æbleform og farver! KLIK HER FOR AT SE BILLEDET

Mht til TMAO foreslår jeg at du læser Chris Kresser’s artikel her http://chriskresser.com/red-meat-and-tmao-its-the-gut-not-the-meat. Han er i øvrigt, en kæmpekapacitet på området og sammen med den anden, Chris Masterjohn (http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/05/walk-around-block-at-daily-lipid-and.html) en af de skarpeste knive i den internationale ernæringsskuffe!

Det blev et længere svar, men den korte udgave er at du ikke skal være bange for rødt kød og der er ikke noget, som tyder på at det er problematisk, med mindre du beslutter dig for at leve af det.

Mvh Jan[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Vil du gerne optimere din sundhed og fysiske velvære?

Vores tilgang til sundhedscoaching er unik og vi arbejder både med alle typer af mennesker lige fra “Hr og Fru. Danmark” til top professionelle atleter. Vores fokus er at hjælpe dig med at finde de områder som vil gøre den største forskel på din sundhed, fysisk velvære og oplevelsen af at have masser af energi og overskud![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_btn title=”OPTIMER DIN SUNDHED MED EN PERSONLIG SUNDHEDSPLAN – BOOK HER!” style=”classic” shape=”square” align=”left” link=”url:%23||” el_class=”book-nu-knap”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Gæsteforfatter

Af Jan Petersen

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »