[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]brevkasse[/vc_column_text][vc_column_text]

Spørgsmål:

“Egentlig kunne jeg godt lide og vide hvorfor det er at fedt – især mættet fedt virker så beroligende på f.eks hysteriske unger? Jeg har flere gange præsteret at stikke et skrigende barn en pakke smør og de falder straks til ro Jeg har også selv langt mærke til at hvis jeg er ked af det – vred etc så virker det – kan du forklare det ? eller er jeg på vildspor ?”

Mvh Iben[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Svar fra Jan Petersen

Hej Iben

Jeg tror ikke at du er på vildspor, men man kan nok heller ikke generalisere og konkludere at det vil have samme effekt på alle børn og jeg tror heller ikke at det er specielt for mættet fedt, muligvis mere animalsk fedt, men i kraft af andre faktorer end fedt.

Man oplever det samme med heste, at hvis man tilsætter ekstra fedt til deres kost så bliver de mere rolige og omgængelige, foruden at de får en mere skinnende hud/skind/pels, eller hvad man nu kalder det Årsagen kendes ikke præcist, men det skyldes muligvis en øget tilførsel af fedtopløselige vitaminer, A, D & K2, som jo er vigtige for vores mentale velbefindende. I hestenes tilfælde er det sjældent mættet fedt, der gives så det er nok ikke det, som betyder noget!

Mht. børn vil jeg antage at effekten til en vis afhænger af barnets øvrige kost, er den fedtfattig eller ej ? Børn, som spiser meget fedtfattigt vil, alt andet lige, have mindre adgang til fedtopløselige vitaminer og øvrige faktorer i kosten. Det kan også hænge sammen med at fedt modvirker eller dæmper de sukker “cravings” man ofte ser hos børn, der måske spiser for meget slik, morgenmadsprodukter med højt sukkerindhold og lignende !

Jeg har selv oplevet at en god portion mættet fedt, i mit tilfælde, enten en håndfuld blødkogte æg eller en klods god ost, har en beroligende virkning på hele organismen hvis jeg har været stresset i en periode.

Håber du kan bruge svaret![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Vil du gerne optimere din sundhed og fysiske velvære?

Vores tilgang til sundhedscoaching er unik og vi arbejder både med alle typer af mennesker lige fra “Hr og Fru. Danmark” til top professionelle atleter. Vores fokus er at hjælpe dig med at finde de områder som vil gøre den største forskel på din sundhed, fysisk velvære og oplevelsen af at have masser af energi og overskud![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_btn title=”OPTIMER DIN SUNDHED MED EN PERSONLIG SUNDHEDSPLAN – BOOK HER!” style=”classic” shape=”square” align=”left” link=”url:%23||” el_class=”book-nu-knap”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Gæsteforfatter

Af Jan Petersen

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »