[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Sundhed og vitalitet handler ikke om at du skal presse flere timer ind i døgnet hvor du skal træne og arbejde hårdt. Du skal gøre tingene smart og forstå naturens orden. Mange tror fejlagtigt at sundhed er svært, men det er faktisk meget sværere og hårdere at være usund. Det kræver nemlig at du lever ude af pagt med naturen og du vil som resultat have mindre energi til at løse de samme opgaver.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]I denne måned har vi fokus på ”Klargøring til sommeren” – (fedtforbrænding, træning, kost, søvn). Denne artikel introducerer emnet. Husk at vi altid er klar til at tage dig ind i et coaching og transformationsforløb.

sommerklar_m-300x200Nu er foråret endelig kommet og det kan du lige så godt udnytte optimalt  med henblik på at klargøre din krop til sommeren. Vinteren i Danmark er lang og mørk og du har sikkert været ekstra træt og tilbagetrukket i forhold til i sommer. Det er naturligt, da manglen på sollys i vinterhalvåret bl.a. nedsætter din produktion af lykkehormonet serotonin og D-vitamin, som er medvirkende i en lang række processer i din krop. Når disse bliver lave er det fx naturligt, at energiniveauet også går ned. Nu er solen kommet og det kan du lige så godt udnytte til din fordel. Lige nu sidder jeg i min have og får masser af sollys mens jeg skriver denne artikel. Det øger helt automatisk mit energiniveau og min glædesfølelse.

Sørg for at komme en masse ud. Gå ture, træn udendørs og slap af udendørs så meget som muligt. Det behøver ikke at tage mere tid. Det handler bare om at du gør tingene lidt anderledes. Sæt dig udendørs og spis dine måltider, hold udendørs ”walk and talk”-møder med dine medarbejdere og tag en tur på mountainbiken i stedet for at gå i fitnesscentret. Det vil øge din energi, vitalitet og livsglæde naturligt.

Det ser også ud til at testosteronproduktionen påvirkes i gunstig grad af sollyset. Faktisk er der ikke rigtig noget dårligt at sige om solen, som jo er blevet tilbedt i tusinder af år nok fordi mennesket naturligt opdagede, at de blev mere energiske og glade når solen var fremme. Sygdomme har det med at svinde ind fordi solens magiske lys styrker immunsystemet. Naturen svarer også igen på solens stråler ved at fuglene begynder at synge og safterne stiger i træerne og blomsterne springer ud. Alt begynder at ose af liv. Solen har en magisk tiltrækningskraft på mennesker, dyr og resten af naturen, så væskerne begynder at løbe opad. Dvs. energien stiger. Denne årstid er ikke bedre eller sundere end vinteren. Du skal bare lære at justere dit aktivitetsniveau og din livsstil i forhold til årstiden for at få det maksimale sundhedssvar.

Din sundhed er nemlig i meget høj grad afhængig af i hvor stor pagt du lever med naturens orden. Dvs. hvis du om vinteren kører samme høje tempo som om sommeren, så vil det koste på vekslerne og du vil nemmere blive syg og forkølet, som vi ser rigtig mange mennesker blive i januar-marts måned og du vil føle dig meget træt og udmattet. Det kræver viljestyrke at komme igennem vinteren. Hvis du i stedet sørger for at komme tidligere i seng og evt. sove en time mere når der er mulighed for det fx i weekender, så vil du klare denne årstid langt bedre. Netop solens rytme er smart at have respekt for og følge så tæt som muligt hvis målet er sundhed og vitalitet. Din hormoncyklus vil naturligt følge solen og årstiderne. Fx vil produktionen af aktivitetshormonet cortisol og visse andre hormoner stige når solen er kraftig og stigende. Når solen begynder at gå ned og aftage i styrke falder cortisolniveauerne og andre hormoner begynder at fylde mere i blodbanen. Det drejer sig om hormonerne, der sørger for vækst og reparation samt det livsvigtige søvnhormon melatonin. Det er derfor naturligt at være aktiv i de lyse timer og naturligt at blive træt når solen går ned. Det kan lyde meget enkelt og det er det sådan set også. Søvn er det stærkeste antioxidant i dit system og næsten altid det sted vi starter i forhold til vores klienter. Nogle gange behøver vores klienter ikke gøre andet, end at få mere søvn. De kan have haft skader og ubalancer i årevis og været hos et hav af specialister, som har forsøgt at sprøjte binyrebarkhormon og andre medikamenter ind i deres i forvejen hårdt pressede kroppe. Intet har virket holdbart før de opdager, hvor vigtigt det er at sove når det er mørkt. Bare efter få dage vil effekterne føles i form af reduceret inflammation og smertereduktion og efter få måneder er skaden ofte fuldkomme forsvundet. Så vigtigt er søvn.[/vc_column_text][vc_column_text]

Boost din energi, vitalitet, træning og kom hurtig af med det overflødige mave- og numsefedt

Foråret er også altid her hvor mange begynder at tænke på at smide det ekstra lag fedt, som ingen andre end dem selv har set i løbet af vinteren. En hurtig sund metode er:

  1. Søvn, søvn, søvn når det er mørkt. Drop at sidde længe oppe. Hvis du ikke har nok timer i døgnet, så kom tidlig op i stedet. Det er langt sundere for din fedtforbrænding på denne tid af året.
  2. Brug så meget tid ude som du kan. Hold gående møder udendørs med dine medarbejdere, spis udendørs, vælg solen frem for skyggen så meget som du føler det behageligt, læg dine træningspas udendørs. Gå ture og lav have. Der er mange muligheder for at få mere sol og lys i din krops celler.
  3. Træn kort og intensivt (20-45 min. højintens træning som fx sprintintervaller og tung styrketræning). Gør dette 3-5 x om ugen.
  4. Få styr på din kost, så du rent faktisk træner i stedet for at dræne. Dette er sammen med søvnen langt den mest effektive måde at sikre resultater på med din træning. Du bør læse andre artikler for at sætte dig ind i dette store emne, men du kan med fordel droppe alt sukker og sukkerholdige fødevarer, spise masser af grøntsager og protein-/fedtrige fødevarer. Du bør spise efter årstiden og få mad af god kvalitet som er biodynamisk og økologisk. Dette sikrer et højt indhold af mikronæringsstoffer og et mindre indhold af giftstoffer. Spis 2 måltider om ugen hvor du carbloader og spiser lige hvad du vil, hvis du kun skal tabe 5 kg fedt. Skal du tabe mere end 5 kg, så anbefaler vi at du kun får et af disse måltider.

Husk at vi på Move2Peak holder gratis træningshold hver ugen. Du kan melde dig til via vores hjemmeside her til enten holdet Free2Move. Disse holdtræninger er en super fed måde, hvor du kan få trænet på en nem og anderledes måde og blive inspireret til at træne med andre: http://booking.move2peak.dk/events[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_single_image image=”275″][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Af Michael Schjerling

  • Specialiseret fysioterapeut
  • Sports- og performance coach
  • Personlig træner
  • Sundhedscoach
  • Emotionel coach

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »