[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Hvor ofte ser du ikke en overskrift, der fortæller om en ny mirakelingrediens, som en fjern stamme har spist i tusinde år og nu endelig er blevet opdaget af lægeindustrien så det kun er et spørgsmål om tid før vi kan købe en pille, der vil hjælpe os af med alle vores problemer. Det sker næsten dagligt, men lige så ofte kan man på næste side læse en modstridende historie om hvor farligt det kan være at spise vitaminer og kosttilskud baseret på naturlige ingredienser og hvordan de kan ødelægge virkningerne af den medicin vi tager. Medicin vi muligvis tager fordi vi mangler vitaminer![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Det kan være ret forvirrende og med den konstante strøm af modstridende informationer, kan man ikke fortænke folk i at miste tiltro til både industrien og medierne. Men hvad nu hvis en af historierne var rigtig? Hvad nu hvis der virkeligt var blevet fundet et nyt vitamin, som muligvis kunne være nøglen til forståelsen af en lang række livsstilssygdomme? Kan det passe? Og hvorfor har jeg ikke hørt om det?

Et nyt vitamin, vitamin K2, som du måske har hørt om og som heldigvis endnu ikke har fået skyld for at være giftigt, er godt på vej til at blive det hotteste stjerneskud på vitaminhimlen, men det er i virkeligheden slet ikke nyt og den stamme, som har brugt det i tusinde år, er din egen og du behøver ikke kigge længere tilbage end dine bedsteforældre, for at få øje på at der kunne være noget om snakken!

Det blev opdaget allerede i 30’erne, men blandt andet på grund af sproglig forvirring og medicinske misforståelser, er det først nu at dets sande virkninger og betydning for vores sundhed udforskes og får sin fortjente opmærksomhed! Det er en lang historie, som vi kommer nærmere ind på senere. Den indeholder både spænding, lidt drama og en god portion eventyr-romantik a’la Indiana Jones!

Inden jeg fortsætter vil jeg påpege at da Vitamin K2, rent faktisk, ER et mirakelvitamin (måske!), vil det være meget vanskeligt at beskrive det, uden lejlighedsvis at blive både meget entusiastisk og lidt ’teknisk’! Jeg vil forsøge at holde det til et minimum på en let forståelig måde og henvise eventuelle biokemi-supernørder til kildehenvisningerne.

I april 2011 publiceredes resultaterne fra en meget stor undersøgelse omkring kalcium, knogleskørhed og hjertesygdom., men hvorfor vi ikke har læst om det i aviserne, må stå hen i det uvisse. Ideen om at det belejligt er blevet fejet ind under gulvtæppet trænger sig på da det ikke harmonerer med de seneste års officielle anbefalinger! Resultatet var klokkeklart!

”Kvinder, som tager tilskud af kalcium for at undgå knogleskørhed, har større risiko for at få hjertesygdomme”

http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2040
Det var ikke første gang, men tredje gang, at en undersøgelse havde vist dette! Det er et af den slags resultater, som giver eksperterne grå hår i hovedet. Hvad sker der lige for det der kalcium? Løber det direkte ud af vores knogler og ind i vores blodårer og kalker dem til. Hvorfor ender kalcium fra kosten i blodårerne i stedet for i knoglerne? Mange års forskning i knogleskørhed, kalcium og særligt Vitamin D og A stod på det nærmeste for fald! Hvilke mekanismer afgør hvad vej kalcium skal?

Overskriften havnede i de danske aviser, kort før Pinsen da BT havde følgende kioskbasker!

http://www.bt.dk/sundhed/ny-chok-undersoegelse-kalkpiller-farlige-for-dit-hjerte
Som man kan læse, er eksperterne i vildrede og kan ikke blive enige om ret meget andet end at vi nok ikke behøver at købe os fattige i kalkpiller. Ingen af dem nævner vitamin K2, hvilket er lidt alarmerende da de skal forestille at være nogle af landets førende eksperter på området![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Vitamin K2 – den store orkesterleder

I dag ved vi meget mere om hvordan tingene forholder sig og hvem, der bestemmer, men der er stadigt lang vej endnu! Meget tyder på at Vitamin K2 kunne være supervitaminet over dem alle!

For at forstå hvorfor Vitamin K2 er så fantastisk, kan det være praktisk at vide lidt om vitaminer så vi starter lige historien med et lynkursus i vitaminer! Vitaminer er nemlig nogle interessante størrelser og har været udsat for megen debat og mytedannelse gennem årene!

Meget forenklet kan vitaminer inddeles i vandopløselige og fedtopløselige, men de tilhører forskellige grupper af stoffer og har forskellige opgaver.

De vandopløselige vitaminer er Vitamin C og Vitamin B-komplekset og de fedtopløselige er vitaminerne A, D, E og K. Særligt A, D og K er tæt forbundne og er meget afhængige af hinanden for at kunne virke optimalt.

A, D og E-vitaminerne tilhører gruppen af alkoholer, hvor A og D, som har status af prohormoner, kun kan fås fra animalske kilder. En undtagelse fra dette er rød uraffineret palmeolie, der indeholder store mængder biologisk aktivt beta-karoten (provitamin A), som kroppen under optimale betingelser kan omdanne til retinol (vitamin A). At omdanne beta-karoten til retinol kræver store mængder fedt og muligvis animalske faktorer, der kan findes i palmeolie som følge af ’animalsk forurening’ fra bladlus, insektlort, etc. Biokemien er kompliceret og forskningen er farvet af økonomiske interesser, men man har, i hvert fald, haft stort held med at forebygge vitamin A mangel i udviklingslande ved hjælp af palmeolie!

Vitamin E er et kompleks af såkaldte tocoferoler og tocotrienoler, der findes i forskellige fødevarer og primært fungerer som antioxidanter. En af de bedste kilder til vitamin E i kosten er smør!

B-vitaminerne er primært såkaldte aminer, som er derivater/rester af aminosyrer og det er fra dem at vitaminer har deres navn, vita (liv) aminer og de har mange funktioner i kroppen. De er nødvendige for stofskiftet, huden, håret og immunsystemet og de enkelte B vitaminer kan være forbundet med meget alvorlige mangelsygdomme. Mangel på vitamin B12 leder til anæmi! Det ved enhver veganer og mange får dækket deres behov gennem indsprøjtninger, selvom de nødigt indrømmer det!

De er vandopløselige og der findes flere forskellige, der samarbejder som et hold. De virker overvejende som co-enzymer og signalstoffer i nervesystemet og kan være meget kompetitive så ofte vil det være det indbyrdes forhold, i kosten, frem for mængden af specifikke tilskud, som afgør den enkelte persons vitamin B-status. Vitamin B12 er unik ved kun at findes i animalske produkter. Det samme gør sig gældende for varianter af B6, som også forekommer i flere udgaver. Lever fra drøvtyggere er kongen af B-vitaminer og indeholder dem alle sammen i de mest biologisk aktive former! Endnu en god grund til at din bedstemor ikke ville give dig kage før du havde spist din lever!

C-vitamin er et sjovt vitamin, som med meget få undtagelser, kun findes i friske frugter og grøntsager. Kemisk set minder det om en form for sukker og virker, udover at være involveret i dannelsen af kollagen og kunne forebygge skørbug, overvejende som antioxidant. Szent-Györgyi, der fik Nobelprisen for opdagelsen i sin tid, kaldte det spøgefuldt for ’ignose’, som betyder ukendt sukker. Vores reelle behov for dette vitamin er meget individuelt og, uden tvivl, relateret til vores øvrige kost og problematikken omkring dette vitamin har også været debatteret i mange år. C-vitamin findes også i nogle animalske produkter, lever, binyrer og øjne hvis man godt kan lide den slags!

Vitamin K-komplekset, der er nemlig flere former, tilhører sin helt egen gruppe. De tilhører gruppen af quinoner, som er en gruppe af organiske forbindelser, der opstår ved oxidering af aromatiske forbindelser. Til denne gruppe hører, blandt andet Co-enzym Q10, kaldet ubiquinon. K-vitaminer virker ved at aktivere nogle særlige proteiner, ”Vitamin-K-Depending-Proteins”, eller bare VKDP! Disse proteiner er ret unikke og dannes, blandt andet på signalering fra A og D-vitamin, men uden vitamin K til at aktivere dem, vil de bare flyde rundt uden at udføre deres opgaver! Der findes flere af slagsen og deres fulde betydning er endnu ikke kortlagt. Meget tyder på at vitamin K2 har afgørende betydning for næsten alle livsstilssygdomme.

Vitamin K blev opdaget i 1930’erne af en dansk biokemiker, Henrik Dam, som på daværende tidspunkt forskede i kolesterol og gennem forsøg med kyllinger identificerede han det stof, som senere blev kendt som vitamin K. Nogle af hans kyllinger, som fik en kolesterolfri og fedtfattig kost, udviklede indre blødninger og døde fordi blødningerne ikke stoppede. Han opdagede at han ikke kunne forhindre det ved at tilsætte kolesterol til deres kost, men ved at fodre dem med mørkegrønne grøntsager og lever, kunne han forebygge det. Derved opdagede han en ’koaguleringsfaktor’ som han gav betegnelsen K. Nogle år senere blev denne faktor endeligt identificeret og beskrevet af amerikaneren Edward Doisy. Dam og Doisy delte i 1943 Nobelprisen i fysiologi og medicin for at have opdaget Vitamin K. Det var allerede dengang kendt at Vitamin K eksisterede i to former, men de blev set som to varianter af samme stof og forskning i om hvorvidt de havde forskellige virkninger, blev aldrig rigtigt taget op. Vitamin K stoppede blødninger og fandtes i grønne blade og så var historien ikke meget længere! Det skulle vise sig at være anderledes![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Spænd sikkerhedsbæltet! Nu begynder historien at blive spændende!

Nogle år tidligere havde en amerikansk tandlæge med en helt ekstraordinær interesse for sammenhængen mellem kost og sundhed, rejst næsten hele jorden rundt og undersøgt kost og sundhed hos forskellige folkeslag, som endnu ikke var bukket under for den eksplosive stigning i livsstilssygdomme, som han oplevede i sin praksis. Han var, som sagt, ikke en helt almindelig tandlæge. I sin søgen efter folkeslag uden dårlige tænder, som bragte ham næsten jorden rundt, bevæbnet med et kamera, dokumenterede han alt hvad han så og i 1939 udgav han bogen, der af mange betragtes som alle tiders klassiker inden for sin genre. Hans navn var Weston A. Price og titlen på hans udødelige mesterværk er ”Nutrition and Physical Degeneration” Den burde være obligatorisk læsning for alle, der interesserer sig for kost, om ikke andet så for billedernes skyld! Ham og hans kone, gennem det meste af hans liv, rejste til de fjerneste egne af kloden på tidens tilgængelige måder og man kunne ønske sig at Hollywood ville opdage ham og lave en genindspilning af hans fantastiske liv og rejser!

Den kan læses online her

Han havde på sine rejser fundet befolkninger, der levede næsten udelukkende af fedt, både af den vegetabilske og den animalske slags og tilsvarende han havde fundet folk, som stort set ikke spiste fedt og på det nærmeste levede af græs og rødder. Han havde håbet på at finde sunde og raske mennesker, der levede af en vegetarisk kost, men han fandt dem ikke. I stedet fandt han kannibaler! Hvis man bor i højlandet og høsten slår fejl så kan en fisker fra lavlandet redde en hel stamme fra mangel på essentielle næringsstoffer! Fælles for alle de stammer han besøgte var et komplet fravær af tandproblemer og komplikationer i forbindelser med fødsler. At de alle lagde særlig vægt på kosten til børn og kommende forældre og at alle havde en fødevare, der blev betragtet som hellig eller magisk i forbindelse med frugtbarhed. Han dokumenterede, hævet over enhver tvivl, at stort set alle livsstilssygdomme var uløseligt forbundet med kosten og at forekomsten af tandproblemer og øvrige sygdomme steg når folk skiftede deres traditionelle kost ud med moderne fødevarer. Billederne er fra bogen og illustrerer på glimrende vis problemets kerne! De øverste er fra Hebriderne og viser tydeligt forskellen på to brødres kost og de nederste billeder af forskellige børn, viser lige så tydeligt samme problem!

price-pottenger1-251x300price-pottenger2-252x300

(Alle billeder og rettigheder tilhører The Price-Pottenger Nutrition Foundation®)

Billederne nedenfor er af dårlige tænder som følge af moderne kost fra Schweiz (øverst ) og fra på Stillehavsøerne (nederst), hvor tandpine dengang var den eneste årsag til selvmord!

price-pottenger4-249x300price-pottenger3-253x300

(Alle billeder og rettigheder tilhører The Price-Pottenger Nutrition Foundation®)

Price var en ivrig forsker og gennem årene analyserede han tusinder af prøver, fra specielt smør, indsamlet over hele jorden og gennem sine mange analyser, identificerede han en fedtopløselig vitaminlignede faktor, som han kaldte X-factor eller Activator X!

Han var på mere end en måde forud for sin tid og han skulle vise sig at have ret. Vitamin K virker, som sagt, ved at aktivere nogle specifikke proteiner så aktivator er et godt ord!

Hans mange analyser viste at denne faktor havde stor indflydelse på kalcium-stofskiftet i kroppen, i tæt samarbejde med Vitamin A og D og da hans bog i 1945 blev udgivet igen, havde den et par ekstra kapitler, blandt andet kapitel 22 med titlen ”A new Vitamin-Like Activator” hvor han beskrev sin forskning og resultater. På det tidspunkt var der ikke meget internationalt samarbejde omkring den slags ting og Anden Verdenskrig have ikke gjort det bedre! Mange tyske og østrigske videnskabsfolk forsvandt fra tidsskrifterne og store dele af europæisk forskning gik stille og roligt i glemmebogen nu da amerikansk forskning blev toneangivende. Jeg kan anbefale at man læser ”Diet Delusion” af Gary Taubes, hvis man vil vide mere om hvordan det hænger sammen! Det er også en spændende historie!

Weston Price var overbevist om at han havde fundet et nyt vitamin og tidens tilgængelige litteratur gav ham ikke grund til at tro andet. Vitamin K er det eneste fedtopløselige vitamin, som ikke nævnes i hans bog, men det er ikke fordi at det ikke var blevet opdaget, men fordi dets betydning endnu ikke var kortlagt! Det var jo kendt som vitaminet, der forhindrede blødninger, det fandtes i lever og grønne blade og havde som sådan ikke noget med tænder og knogler at gøre. Det har vist sig at der er mere til historien!

I årene efter hans død, har der været mange bud på hvad denne faktor kunne være og indtil for få år siden var det stadigt et mysterium. I dag ved vi at det er Vitamin K2.

Nedenstående skema giver en oversigt over forskelle og sammenfald, men som den kvikke læser hurtigt bemærker, er der ingen forskelle!

activator-x-vs-k2-600px

I næste del af artiklen, som vil indeholde lidt til nørderne, vil jeg komme nærmere ind på de forskellige former af vitamin K2, hvilke gode naturlige kilder der er samt forsøge at fortælle lidt mere om VKDP’ere, uden at blive alt for uforståelig!

Jeg kan iøvrigt anbefale Chris Masterjohns artikel (nedenstående link)

http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Vil du gerne optimere din sundhed og fysiske velvære?

Vores tilgang til sundhedscoaching er unik og vi arbejder både med alle typer af mennesker lige fra “Hr og Fru. Danmark” til top professionelle atleter. Vores fokus er at hjælpe dig med at finde de områder som vil gøre den største forskel på din sundhed, fysisk velvære og oplevelsen af at have masser af energi og overskud![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_btn title=”OPTIMER DIN SUNDHED MED EN PERSONLIG SUNDHEDSPLAN – BOOK HER!” style=”classic” shape=”square” align=”left” link=”url:%23||” el_class=”book-nu-knap”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Gæsteforfatter

Af Jan Petersen

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »