[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

  • Har du symptomer, som lægen ikke kan hjælpe dig med?
  • Føler du at dit energiniveau er for lavt?
  • Har du fysiske eller psykiske ubalancer?

Er du OK med disse ting, så skal du ikke læse videre. Vil du gerne vide mere om hvad den kinesiske læge-kunst og Master Yang har at byde på, noget som kigger lidt dybere end bare symptomet, så læs endelig videre![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]De senere år er interessen for østens lægekunst vokset betragteligt og ikke uden grund. Der er meget at hente fra denne 5000-årige gamle tradition, som i langt højere grad er fokuseret på sundhed og årsager end på sygdomme og symptombehandling som den vestlige medicin har tendens til.

Master Zenhua Yang har de sidste år været årligt forbi København og undervise i sine metoder, til dem, som har lyst til at lære. Masters metoder er for alle. I denne artikelserie vil jeg give dig overblik over hvad du kan forvente dig hvis du deltager på Master Yangs træning.

De fire sundhedsområder og Qi

For at menneskekroppen kan være sund er der ifølge master Yang fire områder, der skal kultiveres og integreres. Hvert område fylder en vis procentdel af den samlede sundhed. LÆG MÆRKE TIL AT MASTER TALER OM SUNDHED OG IKKE PERFORMANCE. Der er en nuanceforskel. For eksempel, så vil kroppens atletiske fitnessniveau betyde meget for fysisk-atletisk performance, men for sundhed betyder det mindre hvordan kroppen ser ud og hvor godt den er trænet set ud fra et fitnessperspektiv eller atletisk-perspektiv

Når man i Kina taler om sundhed, så taler man om den vitale energi også kaldet Qi eller Chi. På dansk vil man nok bare kalde det livsenergi. Det er denne, man låser op for når man tager hånd om de fire sundhedsområder. Qi’en (livsenergien) flyder bedre i kroppen. Lyder det mystisk, så læs videre!

1. Først er der sindet (20%)

Det er vigtigt at være positiv og have en let følelse i hjertet. Fordi sindet er overordnet, så vil kroppen følge og producerer de rette hormoner og den rette indre kemi som gør kroppen sund, vital og robust. Hvis dine tanker er positive, så laver du positive handlinger. Hvis dine tanker er negativt domineret, så vil din krop tage negativ handling inden i og du vil ofte lave negative handlinger i den ydre verden også.

Fordi menneskekroppens celler er skabt af 70-80 % vand og fordi vand er i stand til at lagre energi og information, så bliver cellerne påvirket af humøret. Så er du deprimeret, stresset eller bange, så bliver cellerne også deprimeret, stressede eller bange. Kroppen er jo en samling af celler og når dit sind er deprimeret, så følger hele kroppen og det er tydeligt at se forskel på holdning, gang og tale hos en deprimeret og en glad person.

Så når du er glad, så sender dit sind glade informationer til din krops 100 trillioner celler, som modtager disse signaler og som resultat begynder at opføre sig langt mere hensigtsmæssigt.

2. Næste område er maden (20%)

I Vestens videnskab omkring kost er man meget fokuseret på mængder, kvalitet og dyrkningsform. Fx økologisk/biodynamisk, grøntsager, fisk, kød, nødder, groft, vitamin- og mineralrigt, kosttilskud. Vi kigger på energifordelingen mellem fedt, protein og kulhydrat m.v.

Ifølge Master Yang er vi ikke nået særlig langt på kostområdet i Vesten og forstår ikke særlig meget. Mad indeholder megen information siger han. Der er mad, som gør blodet mere syrligt eller mere basisk. Der er også ying/yang mad. Dette er mad, som køler eller varmer eller er neutralt. Der er mad, som specifikt støtter de forskellige organers arbejde og funktion og som er gavnligt mod forskellige typer sygdomme.

Vi ser ofte mennesker, som ser syge eller har lavt energineviau trods det at de spiser meget sundt mad. Det er bl.a. fordi vi ikke forstår disse sammenhænge i vesten. Det kan godt være økologisk og grønt, men hvis det ikke gør noget for at støtte din svage lever eller nyre, så er det ligemeget.

Vi er nødt til at forstå disse sammenhænge ifølge master, for at kunne opretholde eller genopbygge vores sundhed, vitalitet og styrke. Det er virkelig en dyb videnskab, som man gennem flere tusinde år har udviklet i Kina. Den har sikkert også været der i de fleste andre områder af verden, men gået tabt de fleste steder.

3. Tredje område er fysiske øvelser (20%)

Her bevæges kroppen på en særlig måde, der får energien til at flyde. Bevægelserne minder om Qi Gong / Tai Chi krydret med yoga. Master gør meget ud af at sige, at bevægelserne ikke skal være fysiske. Du vil ofte høre ham sige: ”Too physical…..move from inside, from Dan Tien”. Det er nærmest som om vi ikke selv laver bevægelsen, men den opstår indefra fra et område der kaldes Dan Tien (Hara), nede i bunden af maven. Du bevæger ikke dig selv fysisk. Du giver slip og lader din krop blive bevæget fra dette punkt. Dette åbner for blodcirkulationen i hele kroppen og det vil du tydeligt mærke mens du laver de rolige øvelser.

Hvis vi taler sundhed, så er det lige meget hvordan kroppen ser ud rent fitness-mæssigt. Udseende er eksternt. En atletisk, muskuløs krop med lav fedtprocent er eksternt. Det er noget du alligevel mister på et tidspunkt og det siger intet om din sundhed og indre styrke. Hvis du bruger for meget energi på at holde kroppen fit vil du tære for meget på dit indre, på dine organer, som har brug for energien for at kunne holde dig robust og modstandsdygtig. Der skal være en balance. Der findes alt for mange mennesker i dag, som er fit på overfladen, men som bliver ramt af forkølelser, influenza, hovedpiner, humørsvingninger og sygdom. Alt dette er fordi organfunktionen ikke er god.

4. Det leder os til det fjedre og vigtigste område, ”Organ Management” (40%)

Det fjedre område er i forhold til kroppens sundhed det allervigtigste. Master siger at det er ca. 40% af sundhed, så næsten halvdelen. Det er det, som den Kinesiske kultur har brugt de sidste 5000 år på at udvikle. På engelsk kan man oversætte det til ”Organ Management”. Hvis dine organer ikke er gode, sunde og fungerer optimalt, så holder din energi, sundhed og vitalitet ikke længe. Du bliver syg, skadet, træt eller får smerter i kroppen. Moderne videnskab i dag erkender vigtigheden af vores organer og ved at rigtig mange sygdomme og ubalancer kan spores til organerne. Det siger sig selv.

Organerne er kroppens rodnet. Det er ligegyldigt hvor næringsrig jorden er, hvis der ikke er et stærkt rodnet til at optage næringen, så er det lige meget. Det er lige meget hvad du spiser. Hvis du spiser sund mad, som er dyrket økologisk/biodynamisk og kommer fra fritgående dyr, masser af grøntsager, lavt forarbejdet m.v. så er det ligegyldigt hvis dine organer ikke er sunde og kan arbejde ordentligt. Hvis dine tarme m.v. ikke kan optage næring fra maden, så bliver du ikke sund og stærk. Hvis din lever og dine nyrer ikke kan udskille gift og affaldsprodukter, så kommer kroppen i ubalance og i sidste ende bliver du syg.

Dette er sådan set ikke ny viden, men det interessante er Yang’s tilgang, som helt basalt ikke indeholder en masse mikromanagement, som vi er vandt til i Vesten, hvor man skal til at spise alle mulige kosttilskud og alt muligt andet specifikt, som ofte ikke hjælper helt nede på det dybe årsagsniveau. Masters tilgang, som er sindsyg effektiv, er at starte med at fokusere på det mest simple og samtidig mest virksomme. Nemlig rolige bevægelser af kroppen med dybt åndedræt og afslappet krop og sind. Det er bevægelser, som udspringer af qi gong, tai chi og yoga. Mennesket har ikke altid haft adgang til mikromanagement af vores kost, men netop denne “organ management” er meget naturlig udviklet for at holde vores organer i topform.

Hvis menneskekroppen mister en arm eller et ben, så er det ikke noget problem for sundheden så længe at organerne fungerer godt. Men hvis du mistede en lunge, eller dit hjerte, en nyrer eller din lever, så vil du enten komme i kraftig ubalance, blive syg eller i værste tilfælde ikke overleve. Din krops sundhed og evne til at overleve er betinget af stærke, sunde og velfungerende organer.

Organerne er som motoren i din bil. Du kan gøre bilen virkelig fed på overfladen, men hvis motoren ikke er god, så er det lige meget, så kører du bare i en Ferrari med en Trabantmotor. “Organ Management” handler om hjerte, lunger, lever, galdeblære, nyrer, binyrer, milt og blodet samt tarmene og fordøjelsen. Alt har en livsvigtig funktion, som skal holdes ved lige som når du sender din bil til serviceeftersyn. Dette serviceeftersyn skal ifølge Master Yang laves dagligt på organerne. Du kan springe over et par dage, men det får konsekvenser, hvis du ikke er regelmæssig. Det er så vigtigt som regelmæssig søvn, vand og mad. Dette vil påvirke din livskvalitet samt i høj grad påvirke om du kommer til at leve længere eller kortere. Dette er meget vigtigt. Hvis du vil leve længe, så bør du fokuserer på dette område, ”Organ Management”.

Holistisk sammenhæng

Organernes sundhed er indbyrdes afhængig, så hvis et organ bliver svagt, så påvirker det som en kædereaktion de andre organer. De hænger sammen på den måde. Det samme gælder de 4 sundhedsområder, som beskrevet ovenfor. De er også indbyrdes afhængige af hinanden og påvirker hinanden.

Master Yangs metode forbinder disse 4 sundhedsområder og gør dem stærke.

Åndedræt og Blodcirculation – Sundhedens Konge

I del 2 af denne artikelserie skal vi se nærmere på hvorfor Master Yang mener, at netop åndedrættet og blodcirkulationen er kongen, samt hvilke effekter du kan forvente af at bruge masters metoder.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_single_image image=”275″][vc_empty_space height=”10″][vc_column_text el_class=”nomargin”]Af Michael Schjerling

  • Specialiseret fysioterapeut
  • Sports- og performance coach
  • Personlig træner
  • Sundhedscoach
  • Emotionel coach

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_separator][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Master Yang – The Initiation
København 7-15. august 2017

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10″][vc_single_image image=”1823″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text el_class=”nomargin”]Lær og træn med Master Yang, og skab stor forandring med disse 9 dages unik og livsændrende træning![/vc_column_text][vc_empty_space height=”10″][vc_btn title=”Læs mere og tilmeld her!” shape=”square” align=”left” link=”url:http%3A%2F%2Fmove2peakacademy.dk%2Fmasteryang%2F||target:%20_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »