[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Vitamin K findes i to former, K1 og K2 og der findes flere varianter af K2, men vi vil kun beskæftige os med to af dem da de resterende er enten syntetiske eller giftige og næppe relevante for vores sundhed. For nemheds skyld vil jeg i resten af artiklen, kalde dem vitamin K1, MK-4 og MK-7, men det er vigtigt at huske at MK-4 og MK-7 er varianter af Vitamin K2! De ser sådan her ud:

k1 vitamin

Vitamin K1

mk-4 vitamin

Vitamin K2 – MK-4

mk-7-300x59

Vitamin K2 – MK7

Vitamin K1 kaldes også fylloquinon og findes i planter, alger og andre organismer, der indeholder klorofyl og er involveret i fotosyntese. Klorofyl er planteverdenens analog til kolesterol. Kolesterol forekommer ikke i planteverdenen og klorofyl forekommer ikke i dyreverdenen!

Vitamin K2, hvor der som nævnt findes to former, (MK-4) og (MK-7), der er relevante for os, kaldes for menaquinon og forekommer i en kort og en lang udgave. Den korte udgave (MK-4) findes i forårs og sensommersmør, æg, visse oste, kød og indmad fra dyr, der har gået på græs og har fået store mængder vitamin K1 i deres kost. Vi er som de fleste pattedyr, i stand til at omdanne Vitamin K1 til små mængder MK-4 i tarmen, men det vil være de færreste, som kan få dækket deres behov uden at indtage visse animalske produkter. MK-4 kaldes også den animalske form af K2 mens MK7 så kan kaldes den vegetabilske, men de er begge resultatet af en bakteriel fermentering og der findes MK-7 i nogle animalske produkter.

Den anden og lange udgave MK-7 findes i meget høje mængder i det fermenterede sojaprodukt, kaldet natto. Natto er i sin essens ikke meget andet end rådne sojabønner, men tilsyneladende en stor delikatesse i Japan, hvilket kan være en medvirkende forklaring på den lave forekomst af hjertesygdomme og knogleskørhed i Japan. Mere om natto her: http://en.wikipedia.org/wiki/Natt%C5%8D

Som det kan ses, er den biokemiske formel bestemt af længden og antallet af dobbeltbindinger. Vitamin K1 har en dobbeltbinding, MK4 har fire dobbeltbindinger og MK7 har syv dobbeltbindinger er derfor så meget længere. Vitamin K1 og MK-4 lige lange og forskellen er begrænset til antallet af dobbeltbindinger.

De er, som sagt, resultatet af en bakteriel fermentering i vores tarmsystem. MK-7 syntes at have en længere ’holdbarhed’ eller halveringstid i kroppen end MK-4, men det kan skyldes specifikke væv og organers præference for MK-4 at det optages hurtigere. Meget tyder på dette og understøttes af det faktum at de højeste koncentrationer findes i bugspytkirtlen, spytkirtlerne, ribbensbrusken og hjernen. Mere om det kan læses her og jeg anbefaler eventuelle nørder at læse alle kommentarerne med, da de domineres af nogle af de skarpeste knive i den internationale kostskuffe!

http://wholehealthsource.blogspot.dk/2008/06/vitamin-k2-menatetrenone-mk-4.html

http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/are-mk-4-and-mk-7-forms-of-vitamin-k2.html

Vitamin K er nødvendigt for at aktivere nogle specifikke proteiner, der, blandt andet, dannes ved signalering fra de hormonelt aktive former af Vitamin A og D (retinolsyre og calcitriol). Det sker ved en såkaldt carboxylering og hvis man er nysgerrig og kan man læse mere om det her

http://cjasn.asnjournals.org/content/3/5/1504.full

De kaldes K-vitamin-afhængige proteiner eller VKDP og deres fulde betydning er endnu ikke kendt. For nemheds skyld vil jeg kun nævne et par af de vigtigste og lidt om hvad vi ved om dem, men vil overlade både den tunge videnskab og de mange implikationer til fremtidens forskning. Forskningen i disse proteiner er et enormt spændende, men også et meget kompliceret, område og man er kun lige begyndt at skrabe overfladen.

Et af de vigtigste og mest kendte VKDP’ere er osteocalcin, som er ansvarlig for at lede kalcium hen hvor det skal bruges, i knoglerne og tænderne, mens et andet, Matrix Gla protein, er ansvarlig for at holde kalcium væk fra steder hvor det ikke hører til som for eksempel i vores blodårer. De dannes begge ved signalering fra de hormonelle former af vitamin A og D. Samarbejdet mellem vitaminerne A, D og K er et af de mest fascinerende områder indenfor forskning i vitaminer og vi er, som sagt, kun begyndt at skrabe overfladen.

Desuden findes der to vitamin K afhængige proteiner, gas6 og protein S, som også spiller en rolle for udviklingen af åreforkalkning. Gas6 styrker overlevelsesevnen hos de glatte muskelceller, som ligger inderst I blodårerne og venerne og fjernelsen de, som dør. Det er vigtigt at få fjernet dødt væv hurtigt da det kan virke som et anker, som forkalkede fedtstoffer og de udbrændte hvide blodlegemer, som følger med, kan hægte sig fast på. Gas6 syntes også at styrke cancercellers evne til at begå selvmord (apoptose). Protein S dirigerer immunsystemet til at fjerne disse døde celler på en ’stille og rolig’ måde, frem for at iværksætte et frontalt inflammatorisk angreb, som kan være både et risikabelt og farligt projekt. Meget tyder altså på at vitamin K2 både kan forebygge og helbrede hjertesygdomme!

Noget kunne tyde på at vitamin K2 kan være et af de vigtigste af alle kendte næringsstoffer, inklusive alle øvrige vitaminer, essentielle fedt og aminosyrer, men alligevel kun næsten så vigtig som kolesterol, hvis man vil kalde det for et næringsstof. Vitamin K syntes at være forbundet med næsten alle moderne livsstilssygdomme, lige fra dårlige tænder til dårligt hjerte, inklusive dårlige nerver og dårligt humør!

For en dybere gennemgang af disse henvises til Chris Masterjohns artikel samt Kate Rheume-Bleue’s bog.

http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2

http://www.amazon.co.uk/Vitamin-K2-Calcium-Paradox-Little-Known/dp/1118065727/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1336481602&sr=1-1

Her en fin lille video, som illustrerer sammenhængen mellem vitamin K2 og knogleskørhed

http://menaq7.com/index.php?page=bone-animation

Her er en, der viser lidt om vitamin K2 og åreforkalkning

Efter, forhåbentligt, at være blevet en lille smule klogere på K-vitaminer, spørger du sikkert dig selv om det kunne tænkes at du lider af mangel på Vitamin K2 og hvad du kan så gøre ved det. Hvilke fødevarer er de rigeste kilder til K2 og vil det være hensigtsmæssigt at supplere kosten med et vitamin præparat?

Sandsynligheden for at du mangler K2 i din kost er meget stor da mange af de rigeste kilder til vitaminet, er de selvsamme fødevarer, som vi i årevis er blevet frarådet at spise, da de foruden Vitamin K2 også indeholder kolesterol, mættede fedtsyrer og andre gode ting, som vi bliver advaret imod. En anden årsag er at vitamin K2 i modsætning til K1, ikke genoptages og genbruges. Mangel på vitamin K1 er meget sjældent og vil være åbenlys mens mangel på K2 er udbredt og ikke altid synligt! Den fødevare med det højeste indhold af MK-4 er gåseleverpate og det er, uden tvivl, en medvirkende faktor i det såkaldte ’Franske Paradoks’. Topscoreren blandt vitamin K2-holdige fødevarer er natto, men det er i form af MK-7, mens oste indeholder en blanding af MK-4 og MK-7. MK-4 vil komme fra mælken, mens MK-7 vil komme fra bakterier.

De rigeste kilder til Vitamin K2 i kosten er, som sagt, fermenterede produkter som oste og animalske fedtstoffer fra dyr, som har levet af græs og specielt i de indre organer, lever, mave, nyre etc. Særligt fedt med den gule farve og det gyldne skær, er at foretrække da det tyder på at dyret har spist rigeligt med K1 og beta-karoten! Der findes flere forskellige former for tilskud af vitamin K2, MK-4 tilskud, som er syntetiske, men tilsyneladende både sikre og effektive, samt MK-7 tilskud baseret på natto. MK-7 tilskud syntes at kunne udfylde mange af MK-4’s roller i vores kalcium stofskifte, men i takt med at MK-4 udforskes yderligere, syntes det at have flere funktioner, som ikke kan udføres af MK-7. Det hører med til historien at meget af forskningen og lovprisningerne om K2, kommer fra producenterne af MK-7 baserede tilskud.

Her er en lille oversigt over indholdet af K2 i forskellige fødevarer.

Natto                                               1103,4 MCG K2 / 100g (0% MK4)
Gåselever                                      369 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Hårde oste                                    76,3 MCK K2 / 100g (6% MK4)
Bløde oste                                     56,5 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Æggeblomme (holland)          32,1 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Gåselår                                           31,0 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Æggeblomme (USA)                 15,5 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Smør                                                15,0 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Kyllingelever                               14,1 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Bacon                                              5,6 MCK K2 / 100g (100% MK4)
Sauerkraut                                    4,8  MCK K2 / 100g (100% MK4)
Sødmælk                                        1,0 MCK K2 / 100g (100% MK4)

Vil man gå efter at få dækket sit behov for vitamin K2 gennem kosten så gør man klogt i at spise de selvsamme produkter, som i årevis har fået skyld for alverdens livsstilssygdomme, selvom de påståede mekanismer aldrig rigtigt er blevet kortlagt, men man vil også komme langt ved først og fremmest at spise en ren kost, bestående af traditionelle og meget gerne økologiske fødevarer. Det vil være meget vigtigt at vælge sine fedtstoffer med omhu (da vitamin K er fedtopløseligt) og gå efter animalske fedtstoffer af høj kvalitet! Jo mere gult i farven, des mere vitamin K2 vil det indeholde. Da vi kan omdanne små mængder vitamin K1 til K2 i tarmen vil det være en god ide at inkludere nogle grønne grøntsager i kosten, men det er ikke muligt at få dækket sit behov for vitamin K2 som vegetar, med mindre man tager et MK-7 tilskud og i tilgift spiser en meget ren kost og ikke tager nogle former for medicin.

Referencerne her er gentagelser fra tidligere i teksten, men her er de samlet. Jeg anbefaler også folk at kigge nærmere på Weston A. Price Foundation og deres hjemmeside, som er et rent bibliotek over gode artikler om vitaminer, fedtsyrer og mange andre kostrelaterede emner.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Vil du gerne optimere din sundhed og fysiske velvære?

Vores tilgang til sundhedscoaching er unik og vi arbejder både med alle typer af mennesker lige fra “Hr og Fru. Danmark” til top professionelle atleter. Vores fokus er at hjælpe dig med at finde de områder som vil gøre den største forskel på din sundhed, fysisk velvære og oplevelsen af at have masser af energi og overskud![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_btn title=”OPTIMER DIN SUNDHED MED EN PERSONLIG SUNDHEDSPLAN – BOOK HER!” style=”classic” shape=”square” align=”left” link=”url:%23||” el_class=”book-nu-knap”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1459594326743{margin-top: -23px !important;padding-right: 30px !important;}” el_class=”article-sidebar”][vc_column_text el_class=”nomargin”]

Gæsteforfatter

Af Jan Petersen

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »