brevkasse

Spørgsmål:

Jeg kunne godt tænke mig at vide mere om hormoner og deres indflydelse på godt og “ondt”…. og også gerne links til bøger/sites som Jan Petersen kan anbefale vedr. hormoner

Mvh Jack

Svar fra Jan Petersen:

Hej Jack
Det er der ikke noget at sige til, for det er både et interessant og kompliceret område, som det er meget svært at finde hoved og hale i! Først vil jeg påpege at der er nogle ret klare retningslinjer for hvornår noget er et hormon eller ikke et hormon og mange af de såkaldte hormoner vi læser om i dagspressen og på forskellige sundhedssider, i virkeligheden ikke er hormoner, men forskellige peptider og aminer, der har hormonelle virkninger!

Et hormon er enten et protein (peptid) eller en alkohol (sterol), der produceres lokalt, i en kirtel eller væv og virker globalt (hele organismen)! Serotonin, dopamin, D-vitamin og andre stoffer med hormonlignende virkning, er IKKE hormoner, selvom de ofte bliver betegnet som om de var!

Mht bøger om hormoner og kost kan jeg stærkt anbefale ”Mastering Leptin”, der foruden at handle om leptin, der vel nok er vores masterhormon i forhold til fedme, appetitregulering etc. også giver et godt indblik i samspillet mellem leptin, insulin og ghrelin og kommer ind på flere af de såkaldte neuropeptider, NPY, AgRP, etc.

Jeg kan også anbefale ”The Cortisol Connection” af Shawn Talbot, men i hans tilfælde vil jeg primært anbefale første halvdel af bogen, der giver et godt billede af hvordan det ting hænger sammen, men tage nogle af hans anbefalinger til hvordan man får det under kontrol, med et par gram salt! Han er tydeligt vis, i sin bog, ikke opdateret på kolesterol problematikken og er tilhænger af magert protein og mange små måltider i løbet af dagen. Det er jeg ikke, men det er en anden historie!

Hvis du vil vide mere om hvorvidt insulin og kulhydrater gør os fede, som de ofte får skyld for, så vil jeg foreslå at du læser Stephan Guyenet’s take down af insulin hypotesen og selvom jeg mener at Stephan nok ikke har ret i alt hvad han siger så er han helt klart en af de skarpeste knive i den internationale kostskuffe!

Hvis du vil vide mere om hormoner generelt og ikke har lyst til at købe dig fattig i biokemi bøger så kan jeg også meget stærkt anbefale dig at besøge The Medical Biochemistry Page, der er min egen go-to side når jeg kommer i tvivl eller bare vil vide mere! Det er et kæmpe site, som stort set kommer hele vejen omkring, men det er ikke skrevet til Hr og Fru Jensen så det kræver lidt forhåndsviden! Det bliver ofte opdateret og er på Facebook!

Håber du kan bruge mit svar og du er velkommen til at skrive igen hvis du har mere specifikke spørgsmål
Jan

[vcex_staff_carousel items=”3″ animation_speed=”150″ timeout_duration=”5000″]

Relaterede artikler

Søvndoping

Lær hvordan du kan bruge søvn til at opnå topresultater med din træning. Identificer de vigtige tegn på for lidt søvn og lær hvad du skal gøre ved det for at komme back on track!

Læs mere »

Sommerklar!

Sundhed og vitalitet handler ikke om at du skal presse flere timer ind i døgnet hvor du skal træne og arbejde hårdt. Du skal gøre tingene smart og forstå naturens orden. Mange tror fejlagtigt at sundhed er svært, men det er faktisk meget sværere og hårdere at være usund.

Læs mere »

Sand sundhed og velvære kommer indefra!

De senere år er interessen for østens lægekunst vokset betragteligt og ikke uden grund. Der er meget at hente fra denne 5000-årige gamle tradition, som i langt højere grad er fokuseret på sundhed og årsager end på sygdomme og symptombehandling som den vestlige medicin har tendens til.

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *