Sådan sikrer du en optimal og hurtig korsbåndsskade genoptræning!

Korsbåndsskader rammer ofte aktive personer og tabet af friheden til at kunne dyrke sport er ofte frustrerende.

Heldigvis kan langt de fleste, efter en korsbåndsskade, vende tilbage til deres foretrukne sport igen, hvis alle parametre omkring knæets stabilitet kommer på plads.

Den største udfordring efter en korssbåndsskade eller korsbåndsoperation er at genskabe kroppens evne til at stabilisere dit knæ i de yderstillinger, som hverdagen og forskellige typer af sport tvinger os ud i. For at sikre en optimal korsbånd genoptræning, er du derfor nødt til at lægge dit fokus på at genskabe knæets evne til at arbejde i netop yderstillinger, og bygge maksimal styrke i knæet i de dele af kroppen som knæet er afhængig af.

Langt de fleste korsbåndsskader rammer det forreste korsbånd, men det betyder ikke at en skade på det bagerste korsbånd er mindre relevant eller sværere at genoptræne.

Nøglepunkterne for din genoptræning efter skade på det bagerste eller forreste korsbånd er:

  • Genoprettelse af de reflektoriske samspil der er omkring knæet.
  • Maksimere din styrke i musklerne omkring dit knæ.
  • Arbejde kontrolleret i yderstillinger for at genskabe bevægekontrol.
  • Optimer samspillet mellem foden, knæet, hoften og bækkenet.
  • Frigøre arvæv, hvis du har været gennem en korsbåndsoperation.

Kom hurtigt tilbage efter din korsbåndsskade!

Uanset hvor du er i din genoptræning er der altid noget du kan arbejde på for at gøre dit knæ stærkere. Noget kræver dybere undersøgelse og behandling og andet kræver lidt arbejde fra dig selv. Kroppen er designet til at hele og så længe du arbejder på at gøre den så stærk og mobil som mulig vil du opleve fremgang i din funktion.

DIT FORLØB

Vi starter med en helhedsfokuseret indledende konsultation på 1,5 time, hvor vi har god tid til, i fælleskab, at få en ordenlig forståelse for din situation og sikre, at vi fra starten arbejder i den helt rigtige retning for dig.

Undervejs i hele forløbet justere vi sammen din plan, efter det du oplever og mærker af ændring i dine symptomer eller genvindelse af styrke i dit knæ – så vi hele tiden får rettet ind på den bedste kurs for dig.

DIT FORLØB

Vi starter med en helhedsfokuseret indledende konsultation på 1,5 time, hvor vi har god tid til, i fælleskab, at få en ordenlig forståelse for din situation og sikre, at vi fra starten arbejder i den helt rigtige retning for dig.

Undervejs i hele forløbet justere vi sammen din plan, efter det du oplever og mærker af ændring i dine symptomer eller genvindelse af styrke i dit knæ – så vi hele tiden får rettet ind på den bedste kurs for dig.

Med vores individuelle og helhedsorientede genoptræning efter korsbåndsskader sikre du at dit knæ bliver så stærkt og funktionelt som muligt!  

Når du skal genoptræne dit knæ er det vigtigt at forstå at der er rigtig mange område i kroppen som har indvirkning på hvor godt dit knæ fungere. Det er derfor nødvendigt at du sikre dig at der kommer balance og optimal funktion flere steder end blot i knæet!

Et ofte overset område omkring genoptræning efter korsbåndsskader er knæets samspil med foden og bækkenet. Foden er det første du sætter i underlaget så hvis din fod ikke fungerer optimalt vil dit knæ enten blive vredet uhensigtsmæssigt eller måske skulle kompensere på en måde, der gør knæet mere sårbart.

Det samme gælder for din hofte-/bækkenfunktion. Mange af de muskler som skal hjælpe knæet med at stabilisere og bevæge sig rigtigt kommer fra din hofte og dit bækken. Et godt eksempel er dine hasemuskler, der har en ekstrem vigtig funktion for knæet (endnu vigtigere efter en korsbåndsskade). Hvis f.eks. at din stabilitet og bevægefunktion omkring bækkenet/hoften ikke er optimal sker det ofte at haserne skal bruge flere kræfter på at styre bækkenet og derved får en ændret funktion over knæet, hvilket kan gøre dit knæ mere udsat (især det forreste korsbånd).

Vores klienter vælger os typisk pga. vores engagement i de individuelle forløb, vores grundighed og erfaring samt nærværet og den helhedsorienterede tilgang. Vi hjælper med at skabe forandring når effekten i andre behandlingsforløb er udeblevet.
Hjælp hvor andre har givet op!

Har du smerter efter din korsbåndsoperation?

Det er ikke unormalt at man i perioden efter en korsbåndsoperation oplever nedsat funktion og smerte i eller omkring knæet. Smerter er kort fortalt en vigtig forsvarsmekanisme og kroppens måde at fortælle dig, at der er noget omkring den måde du belaster dit knæ på, som ikke virker OK. Smerten er bestemt ikke rar, men den hjælper dig med at blive opmærksom på at der er brug for at skabe en forandring.

Vi ved i dag fra forskningen at det udelukkende er dit er nervesystemet der bestemmer om du oplever smerter eller ej. Dit nervesystem får hele tiden information fra de forskellige områder og strukturer i din krop og hvis det oplever informationen som værende et tegn på at din krop er skadet (eller ved at blive det) kan der komme en smerteoplevelse så du stopper med at belaste yderligere.

Smerter efter en korsbåndsoperation kan ud fra vores erfaring skyldes flere forkskellige ting som. f.eks.

  • Arvæv – kan forstyrre både de forskellige bindevævsstrøg og musklernes funktion omkring knæet
  • At der efter operationen – fordi du i en periode f.eks. har kompenseret i din gang – er opstået “kompensationsmønstre” i den måde du bevæger dig på så du belaster knæet uhensigtsmæssigt. Dit korsbånd er altså fint MEN andre områder i knæet bliver nu overbelastet.
  • At dit nervesystem – fordi der har været et “traume” (operation) i knæet – er blevet en smule oversensitivt og overeagere på den information det får fra knæet. Knæet kan altså være helt fint – men dit nervesystem tror der er noget galt.

Vejen ud af smerterne handler først og fremmest om at finde frem til om den måde dit knæ bevæger sig på når du belaster det er optimal eller om du bruger det på en måde hvor specifikke strukturer eller muskler hele tiden overbelastes. Hvis det stadig ikke er nok vil næste trin være at kigge videre på bla. arvæv og dit nervesystem.

Heldigvis kan kroppen som regel slippe smerterne når først de rigtige elementer rettes ind. I de fleste tilfælde er en dybdegående undersøgelse og individuelt tilpassede øvelser, som hele tiden arbejder inden for nervesystemets “smerte-alarm-beredskab” det der skal for at skabe balance i kroppen.

LAD OS HJÆLPE DIG MED AT OPTIMERE OG SIKRE DIN
KORSBÅNDSSKADE GENOPTRÆNING

Vores tilgang til genoptræning af korsbåndsskader er unik og vi har flere års erfaring i at få folk tilbage til deres ønskede sport-/aktivitetsniveau. Der vil altid være elementer du kan arbejde på for at gøre dit knæ stærkere efter en korsbåndsskade. Hvor du skal sætte ind for at få det mest optimale genoptræningsforløb er meget individuelt. 

Vores fokus er ikke kun at hjælpe dig med at gøre dit knæ stærkere, men også at hjælpe dig med at undgå evt. fremtidige overbelastningsproblemer så du ikke igen bliver sat tilbage! Nøglen i alle vores behandlingsforløb er en helhedsorienteret og skræddersyet tilgang samt samarbejdet med dig.

Vores styrke er vores brede viden, øje for detaljer og mangeårige erfaring – alt sammen noget, der er med til at give dig det mest optimale forløb og et stærkt knæ fremadrettet.

MOVE2PEAK
FREDERIKSBERG

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »

Send en besked til os med dine spørgsmål og så vender vi tilbage på mail eller telefon!

[contact-form-7 id="4" title="Contact form 1"]