Har du problemer med ondt i hoften?
Læs videre og find ud af hvordan du får en holdbar løsning på dine hoftesmerter!

Er du en af de mange, der har fået ondt i hoften eller fået en hofteskade, så vær ikke fortvivlet. Du kan sagtens komme af med dine hoftesmerter igen Det der kræves er, at du finder den underliggende årsag til at dine hofte symptomer er kommet!

Din hofte er mellemstation og overgangen fra dit ben til dit bækken og din rygsøjle, og der er rigtig mange ting, der kan påvirke funktionen af hoften og dermed være medvirkende til at du har fået ondt i hoften. Hvor du skal sætte ind for at løse dine smerter ved hoften afhænger derfor af den individuelle årsag, der ligger bag at netop din hofte er endt i en overbelastning problematik, så du igen kan opleve en fri og bevægelig hofte.

For at  du kan løse dine smerter i hoften er vi derfor nødt til at kigge lidt nærmere på de mange elementer der påvirker hoften, så du får en bedre forståelse af hvad der kan ligger bag de smerter du oplever.

Har du spørgsmål til hvordan du kommer af med dine hoftesmerter?

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål og hjælpe dig med at finde den behandling, der passer til dig og dine hofteproblemer. Samtalen er selvfølgelig uforpligtende!

Vi kan også hjælpe dig med bedre at forstå, hvorfor alle de ting du måske allerede har været prøvet, ikke har haft den effekt du håbede på og hvad du så kan gøre for at få styr på dine hoftesmerter!

Brug formularen eller ring på 

Når kroppen siger fra med smerter!

For at du kan få styr på dine smerter i hoften er det nødvendigt at vi først kigger lidt hvad smerte egentligt er for en størrelse og hvorfor den er der! Med den viden bliver det nemlig meget nemmere for dig at finde frem til den løsning der hjælper dig ud af dine smerter igen.

Dine smerter er hoften er helt enkelt kroppens måde at fortælle dig at der er brug for din opmærksomhed da dit smertesystem lige nu vurdere at der foregår noget uhensigtsmæssigt i netop hoften. 

Der er sket en enorm udvikling gennem de sidste mange år omkring forståelsen af hvad det er der gør at vi oplever smerter. Med den moderne smertevidenskab ved vi nu at det i sidste ende er hjernen, der bestemmer om vi oplever smerter i kroppen. Det kan virke lidt underligt, når det nu er hoften du har ondt i! Men hæng i og så giver det hele snart meget mere mening for dig.

Din hjerne får nemlig hele tiden information omkring den belastning, der er på de forskellige dele af din krop. Hvis din hjerne tolker at der er en overbelastning i gang i din hofte kan det være at den giver dig en smerteoplevelse i hoften for at sikre at du IKKE belaster det yderligere.

Smerten er altså en forsvarsmekanisme der hjælper dig med at undgå yderligere overbelastning. Smerte er bestemt ikke en rar oplevelse men det er præcist det der gør den så effektiv. Vi stopper som regel når vi får ondt. Hvis vi ikke gør, skruer nervesystemer som regel bare op for blusset så vi får endnu mere ondt og til sidst stopper.

Men er det ikke betændelse / inflammation i min hofte der giver smerterne!

Det korte svar er faktisk nej, selvom mange stadig tror at inflammation er den primære årsag bag deres smerter i hoften. Lad os lige hurtigt gennemgå hvad formålet med inflammationen er så du bedre kan forstå hvorfor det IKKE er årsagen til dine hoftesmerter.

Når et område i kroppen bliver skadet / overbelastet, dannes der som regel inflammation. Dette er faktisk kroppens første heling respons og en helt naturlig del af den måde kroppen fungerer på. Hvis du har inflammationen i hoften er den der faktisk for at hjælpe kroppen og har en vigtigt funktion. Inflammationens opgave er nemlig at fjerne det væv der er blevet overbelastet så kroppen kan genopbygge nyt væv.

Så hvis du har fået lavet en scanning, som har vist inflammation i en f.eks. en slimsæk eller sene, er det altså et tegn på at den struktur, der blev scannet er midt i overbelastnings proces og kroppen er i gang med at prøve at hele.

Inflammation kan dog have en medvirkende rolle når det kommer til dine knæsmerter. Jo mere inflammation der er, jo større sandsynlighed vil der også være for at dit nervesystem og hjerne reagerer med en smerteoplevelse. Øget inflammation er jo et øget tegn på overbelastning så det giver fint mening at der evt. er fundet inflammation der hvor du har ondt i hoften.

Det er bare vigtig at forstå at inflammationen er et naturligt respons og viser at din krop prøver på at hele.

Er der ophobning af inflammation / betændelse i hoften er det dog et tydeligt tegn på at mekanismerne bag overbelastningen er større end din krop kan nå at hele. Det er også derfor at det årsagen bag overbelastningen af din hofte du skal have styr på og ikke selve inflammationen. Fjerner du overbelastning processen vil den ophobede inflammation ofte forsvinde af sig selv.

Overbelastning af hoften og symptomerne!

Langt de fleste hoftesmerter skyldes en overbelastning af en eller flere strukturer i eller omkring hoften. Som regel sætter overbelastningsskaderne sig i senerne, musklerne, slimsækkene eller ledkapslen omkring selve hofteleddet MEN… 

det er vigtigt at forstå, at overbelastningen i mange tilfælde blot er et symptom og sjældent siger noget som helst om HVORFOR overbelastninger er kommet. 

Helt grundlæggende findes der 2 typer af overbelastninger:

  1. Overanstrengelsen – du har ganske enkelt lavet et stykke arbejde der var mere end det din krop var klar til. Holder du en kort pause og giver kroppen lidt ro forsvinder smerterne af sig selv og du vil kunne være aktiv igen inden for en kort tidsperiode UDEN at opleve at symptomerne kommer igen.
  2. Overbelastning – der er et eller andet som gør at du konstant – i større eller mindre grad – belaster strukturer omkring din hofte på en uhensigtsmæssig måde. Selv om du giver kroppen ro. Det er som om at smerterne i hoften bare ikke vil gå væk eller kommer tilbage så snart du begynder at være aktiv igen.

Hvis dine hoftesmerter bliver ved med at komme igen, eller er genstridige når du prøver at komme af med dem, er det med stor sandsynlighed fordi du er i den sidste kategori – overbelastning. Grunden til at du stadig har ondt i hoften er at du endnu ikke har fundet frem til det der SKABER overbelastningen – årsagen bag.

Det er vores erfaring af smerterne tit opleves i den den eller de strukturer som er tvunget til at kompensere eller “tage skraldet” for andre områder som ikke fungere optimalt. Det betyder f.eks. at du kan få en overbelastning problematik i hoften fordi en eller flere at dine muskler er kommet på overarbejde fordi andre ikke hjælper ordentligt til. Det kan også være at der foregår noget omkring lænden eller foden som tvinger hoften ud i et ændret bevægemønster som så medfører overbelastning i hoften. Symptomområdet bliver hoften MEN årsagen skal findes et helt andet sted. 

Hvis du har fået en diagnose fra din læge eller fra en scanning er det vigtigt at forstå at diagnosen kun er et term der bruges til at forstå hvilken struktur der evt. er overbelastet. En diagnose siger desværre intet om hvorfor problemet er opstået. Nedenfor finder du nogle at de typiske smerteproblematikker omkring hoften.

Lidt afhængig af hvilken slimsæk, der er betændt kan smerterne sidde enten dybt fortil i lysken eller på hoftens yderside. Der er som regel smerter både ved tryk og belastning. Smerterne kan ind imellem stråle ned langs benets yderside.

Der er som regel smerter i lysken, når hoften strækkes fra bøjet position. Følelse af smæld eller spring dybt i lysken.

Smerter på ydersiden eller fortil i hoften. Ofte kan det særligt gøre ondt over det mest knoglede udspring (trokanter major) på ydersiden af hoften. Nogle gange kan smerterne stråle ned langs ydersiden af låret.

Føles ofte som murrende smerter rundt i hoften og med en oplevelse af spændte og irriterede muskler. Der kan være oplevelse af smerter om i ballen, ind fortil mod lysken eller ned langs låret.

Viser sig ofte som tiltagende smerter i lysken, fortil i hoften og på siden af låret. Smerterne stråler ofte ned mod knæet. Smerterne kommer ofte, når man skal begynde at gå.

I mange tilfælde er der, ud over slidgigten, også alle mulige andre overbelastningsproblematikker som i langt højere grad er det der giver smerterne i hoften end det er selve slidgigten.

Der er typisk en skarp smerte fortil eller dybt i hoften når knæet føres langt op mod brystkassen og hoften klemmes sammen og det føles som om noget kommer i klemme.

Uanset hvilken af ovenstående problematikker, der er tale vil det være muligt at afhjælpe symptomerne gennem målrettet behandling og træning med fokus på at optimere funktionen af din hofte og af alle de områder der evt. tvinger hoften ud i en kompensationsstrategi.

Hvad så hvis jeg har fået at vide, at jeg har kroniske hoftemerter?

Lad os slå en ting fast her én gang for alle; kronisk er IKKE LIG uhelbredelig. ”Kroniske hoftesmerter” er blot et term der bruges, når smerterne har været til stede i mere end 6 måneder – INTET ANDET. Kroppen har en fantastisk evne til at hele, og hvis blot du giver den ro, ved bl.a. at fjerne årsagen til den konstante overbelastning, skal den nok begynde at for at skrue ned for smerte signalerne så du igen kan få lov til at bevæge dig som du vil – uden at have ondt i hofterne

ER DU I TVIVL OM VI ER DE RIGTIGE TIL AT HJÆLPE DIG?

Er du i tvivl om hvorvidt vi er de rigtige til at hjælpe dig videre, kan du benytte muligheden og booke vores gratis 30 min screening.

Der er flere grunde til at vi tilbyder denne unikke mulighed:

 

Kort sagt giver det os begge muligheden for at vurdere, om et forløb og samarbejde er det rigtige!

HAR DU SPØRGSMÅL TIL ET EVT. BEHANDLINGSFORLØB?

Har du brug får hjælp til at slippe af med dine smerter, spørgsmål til de symptomer du oplever og hvordan vi kan hjælpe dig tilbage til en hverdag uden smerter?

Du kan altid skrive eller ringe til os. Vi er klar til at svare på dine spørgsmål og hjælpe dig med at finde den retning, der passer til dig, de gener du oplever og evt. også hjælpe dig med at forstå, hvorfor alle de ting du allerede har været igennem ikke har haft virket!

Man kan ikke kun kigge isoleret på hoften, hvis dine hoftesmerter eller hofteskade skal behandles effektivt!

Som en vigtig del i genoptræningen af overbelastningsskader (og af akutte hofteskader) er det vigtigt, at alle dele, der har den mindste påvirkning på hoftens funktion undersøges. 

Det er vores erfaring at der i langt de fleste tilfælde med overbelastningssmerter i hoften er opstået en ændring af den måde musklerne i hoften samarbejder på, så hoften ender med at “køre lidt skævt” hvilket kan medvirke til en uhensigtsmæssig belastning på stort set alle strukturer i hoften. 

Spørgsmålet er så hvorfor denne ændring er sket i hoften og kigger man et lag dybere ser vi ofte at hoften faktisk prøver at kompensere for noget der ikke fungere helt optimalt omkring bækkenet, lænden, knæet eller foden. 

Hoften bliver altså “skraldespanden” for de andre områder, hvilket betyder at du, for at få en sikker løsning på dine hoftesmerter er nødt til OGSÅ at fokusere på at få disse områder til at fungere mere optimalt.

Få styr på dine hoftesmerter en gang for alle!

Når det kommer til behandling og genoptræning af hoftesmerter / en hofteskade er det vigtigt at forstå, at årsagen sjældent er den samme fra person til person selvom de oplever præcist samme symptomer. Det kan sagtens være den samme struktur i hoften, der ender med at blive overbelastet selv om årsagen hos den ene person skal findes i foden og hos den anden i lænden. 

Der bør altid være en individuel tilgang for at gøre behandlingsforløbet bedst muligt. Det vigtigste for DIG er at du får hjælp til at lokalisere årsagen bag DINE smerter i hoften. Målet er finde frem til hvad det er for en uhensigtsmæssig belastning som DIT smertesystem evt. reagerer på. 

Hvis du kan ændre fokus til

  1. at din hofte “kun” er symptom området (og ikke årsagen til dine smerter) OG…
  2. at en stor del af generne i din hofte med stor sandsynlig skyldes at hoften skal kompensere for andre områder, der ikke fungere optimalt,

er dine chancer for få styr på den reelle årsag bag dine smerter i hoften meget større. Hvis man ikke forstår biomekanikken og den måde som kroppen fungerer på kan det virke lidt skørt at skulle bruge tid på øvelser til f.eks. lænden eller foden, men tænk igen på eksemplet fra tidligere med “kroppen som en arbejdsplads, hvor nogle af medarbejderne er gået hjem allerede i starten af ugen”. For at tage den ekstra belastning af hoften skal vi har genskabt funktion i de områder som hoften lige nu er tvunget til at kompensere for. Vi skal have hele “arbejdspladsen” til at deltage i arbejde.  

For langt de fleste af vores klienter med ondt i hoften er følgende en stor medvirkende faktor til deres hofte symptomer:

  • Manglende bevægelighed i lænden og midtryggen
  • Ændret muskelfunktion og stabilitet omkring hoften, ballen og lænden
  • Nedsat bevægelighed i ankel og fod samt nedsat stabilitet
  • Ændret muskelsamspil omkring knæet og indersiden af låret

Ovenstående er blot eksempler på de mange årsager, der kan ligge bag en overbelastningsproblematik i hoften og dermed være med til at dit system reagerer med en smerteoplevelse og du får ondt i hoften. 

Behandlingen og vejen ud af hoftesmerterne er vidt forskellige og det er derfor vigtigt, at du får lokaliseret den helt rigtige årsag så du får en holdbar løsning, og igen kan vende tilbage til det du gerne vil – uden gener.

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Heldigvis går mange smerteproblematikker omkring hoften i sig selv igen. Hvis dine hoftesmerter ikke aftager af sig selv i løbet af 2-3 uger, ELLER hele tiden kommer retur når du f.eks. prøver at træne, løbe, gå ture, leger med ungerne er det en god ide at søge hjælp. 

Det der er vigtigt for dig er at komme frem til, HVORFOR dine smerter i hoften er opstået – ÅRSAGEN bag det hele – om den så skal findes i et oversensitivt nervesystem eller mekanisk pga. et uhensigtsmæssigt bevægemønster eller begge dele.

Er du træt af at have ondt i hoften eller hofterne og har brug for hjælp til at komme af med dine hoftesmerter?

Vores tilgang til behandling af hofte problematikker er en helhedsorienteret, funktionel årsagsfokuseret tilgang, hvor målet er at hjælpe dig tilbage til en krop, der fungere optimalt så din hofte ikke længere skal kompenserer for andre områder. 

Hvor du skal sætte ind for at få det mest optimale genoptræningsforløb er meget individuelt men det er her vi kan hjælpe.

Vores fokus er dog ikke kun at hjælpe dig med at blive smertefri, men også at hjælpe dig med at undgå evt. fremtidige problemstillinger så du ikke igen bliver sat tilbage!

MOVE2PEAK
FREDERIKSBERG

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »