Har du problemer med din akillessene? Læs hvordan du får styr på din akillessenebetændelse!
Akillessenebetændelse medfører ofte en stor begrænsning i friheden til at træne og bevæge sig rundt. Heldigvis er der en vej ud af dine smerter ved akillessenen. Det drejer sig om at finde frem til, hvorfor der er opstået betændelse i akillesenen - årsagen bag!
Betændelse i akillessenen er en klassisk problemstilling inden for bl.a. løb og sportsgrene, hvor der hoppes meget. Når man får en øm akillessene eller decideret ondt i akillessenen er beskeden som regel, at der bare skal hvile til, hvilket i mange tilfælde desværre ikke er nok til at løse problemstillingen.
Det er her vigtigt at skelne mellem to typer af overbelastning:
”Engangsforestillingen”
Kommer som regel når man laver en aktivitet man ikke har lavet længe. Som regel er man øm et par dage, MEN generne går i sig selv igen i løbet af en uges tid. Her var det belastningsformen, der blot trak kroppen i en kortvarig overbelastning.
”Den konstante fejlbelastning”
Kommer når et område (f.eks. akillessenen) belastes på en måde som kroppen syntes ikke er hensigtsmæssig. Hvis dine smerter i akillessenen ikke går over af sig selv i løbet af 1-2 uger eller konstant vender tilbage under f.eks. løb, er der som regel tale om en fejlbelastning. I dette tilfælde opstår der normalt øget betændelse i området som et tegn på, at der er brug for ekstra heling (betændelse er første trin i kroppens egen helingsrespons, og skal være der).
Endnu vigtigere end betændelse er den måde nervesystemet tolker det der foregår. Som nævnt er betændelse en naturlig del af kroppens helingsrespons, hvilket betyder at du har betændelsesprocesser kørende flere steder i kroppen lige nu, da din kropp konstant er i gang med at genopbygge sig selv. Det betyder at det ikke kun er mængden af betændelse i akillesenen men i den grad også nervesystemets tolkning, der spiller ind på din smerteoplevelse.
Vejen ud af dine smerter i akillessenen!
Hvis du vil have en langsigtet løsning på din akillessenebetændelse bliver du nødt til både at:
- finde den biomekaniske årsag til, at akillesenen konstant bliver belastet mere eller anderledes end den er designet til.
- hjælpe dit nervesystem med at ændre opfattelsen omkring belastningen af din akillessene.
- Optimere helingsprocessen i din akillessene, så den kommer sig hurtigere.
De typiske mekaniske ubalancer, der kan være medvirkende til akillesenebetændelse er:
- Låsning i et eller flere af fodens led og forandret muskelkontrol over anklen.
- Manglende styrke omkring foden, hvilket gør at læggen, og derved akillessenen, bliver sat på øget arbejde.
- Ændret muskelsamspil op gennem benet i kroppen muskelkæder.
- Ubalancer omkring lænderyggen som kan forstyrre nervesignalet til musklerne i underbenet og foden så der opstår ubalancer i det samspil der er i musklerne omkring underbenet.
- Nedsat styrke af selve akillessenen i forhold til den træning/belastning den bliver udsat for.
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Hvis dine gener ikke forsvinder af sig selv i løbet af 2-3 ugers tid, eller bliver ved med at dukke op når du er aktiv, er det på tide at søge hjælp, så du kan komme tilbage til asfalten eller grusstierne.
Kroppen er fantastisk til at hele sig selv, så hvis du oplever at smerterne bare ikke vil give slip, selv om du tager den med ro eller holder helt pause, er det fordi der er noget andet på spil end blot din træningsmængde.
Har du brug for hjælp til at slippe af med din betændelse i akillessenen så du igen kan træne og bevæge dig frit?
Hvis du er rendt ind i en mere kronisk akillessene problematik, kan det være en god ide at søge hjælp til at finde frem til årsagen bag den konstante overbelastning din akillessene udsættes for.
Det kan være svært selv at gennemskue hvor tingene kommer fra da der er så mange elementer der kan ligge bag en overbelastning af akillessenen.
Først og fremmest handler det om at prøve at forstå hvad din krop siger fra overfor.
- Hvilke dele af de strukturer, der direkte påvirker akillessenen, er det som skaber den ekstra konstante belastning.
- Hvordan er funktionen i de andre elementer op gennem benet, som også har stor indflydelse på den belastning som akillessenen udsættes for.
- Er reaktionen i dit nervesystem reel eller er den måske lidt overdrevet så din smerteoplevelse er værre end den burde være?
Når først vi har alt dette klarlagt – ud fra vores indledende snak om dine smerter, en dybdegående undersøgelse af din akillessene og de andre områder i kroppen som kan påvirke funktionen i akillessenen – bliver det meget lettere at finde frem til det som din krop har brug for så du kan slippe af med dine gener.
Målet er at genskabe en funktion og belastning omkring din akillessene, hvor alt samarbejder som det skal, få styr på hvordan dit nervesystem oplever belastning af din senen og skabe så gode helingsbetingelser som muligt.
Alt sammen noget som vil hjælpe dig med at genvinde friheden i din akillessene så du igen kan få lov til at være aktiv og uden at skulle være bange for at den begynder at gøre ondt igen