Har du ondt i albuen? Læs hvordan du får styr på årsagen bag dine smerter i albuen!

Langt de fleste tilfælde af smerter i albuen skyldes en simpel overbelastning af muskler og sener, MEN for at slippe for at have ondt i albuen er det vigtigt, at du finder frem til den egentlige årsag, så du ikke ender med bare at symptomlindre dine albuesmerter.

Før vi graver ned dybere ned i de forskellige typer af smerter i albuen, er det vigtigt at få et hurtigt overblik over selve albuen. Selve albuen består af 3 knogler, overarmsknoglen (Humerus) samt underarmens 2 knogler (Ulna og Radius). De tre knogler gør at albuen både fungerer som et såkaldt hængselled (kan bøje og strække) samt et drejeled (kan rotere underarmen ind og ud). Mange af fingrenes, håndleddets og albuens muskler udspringer fra albuens indre og ydre knoglefremspring, hvilket medfører at det typisk er her du vil opleve smerter i albuen.

Har du spørgsmål til hvordan du kommer af med dine albuesmerter?

Du kan altid skrive eller ringe til os. 

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål og hjælpe dig med at finde den behandling, der passer til dig og dine albueproblemer

Vi kan også hjælpe dig med bedre at forstå, hvorfor alle de ting du måske allerede har været prøvet, ikke har haft den effekt du håbede på og hvad du så kan gøre for at få styr på dine albuesmerter!

Samtalen er helt uforpligtende og målet er at hjælpe dig videre så du ved hvad næste step er i din vej ud af dine smerter.

Skal vi ringe dig op?

Udfyld formularen nedenfor og vi giver dig et kald så snart vi har en ledig tid mellem vores klienter.

Albuesmerter, den akutte albueskade og symptomerne…

Klassiske albuegener Symptomerne Hvad er det der giver smerterne
Tennisalbue (lateral epicondylit) Smerter i albue på yderste knoglefremspring, der typisk forværres ved aktivering af håndleddets og fingrenes ekstensormuskler (når du strækker fingrene) eller drejer underarmen udad. Betændelse i musklerne eller deres sener, der hæfter på albuens ydre knoglefremspring. Læs mere om årsagen til betændelse i albuen længere nede!
Musearm Kan variere som smerter i håndled, underarm, albue, overarm, skulder og nakke. Forværres typisk af arbejde der kræver finere motorik som musearbejde og tastaturarbejde. Musearmsbegrebet omfatter mange forskellige tilstande i skulder, arm, håndled og hånd, således at både symptombilledet og diagnosen vil variere, alt efter hvilke anatomiske strukturer, der er overbelastet. Fællesnævneren er, at generne skyldes langvarigt arbejde ved computertastatur eller –mus. Betændelsestilstand forårsaget af samme type arbejde over længere tid. Læs mere om årsagerne til betændelse i albuen længere nede!
Golfalbue (medial epicondylit) Smerter i albuen på yderste knoglefremspring, der typisk forværres ved aktivering af håndleddets og fingrenes fleksormuskler (når du griber fat om noget) eller drejer underarmen indad. Betændelse i musklerne eller deres sener, der hæfter på albuens indre. Læs mere om årsagen til betændelse i albuen længere nede!
”Studenter albue” Øm albue ved knoglefremspringet på bagsiden. Irritation af slimsækken på bagsiden af albuen, typisk pga. støtte på hårdt underlag over længere tid (bord under læseperioder etc.).
Andre smerter i underarm og albue Smerter fortil i albuen. Smerter i underarm. Ondt bag på albuen. Ondt i den ydre øvre del af underarmen. Overbelastning/betændelse af hæftet for bicepssenen. Overbelastning af håndleddets eller fingrenes fleksor- eller ekstensormuskler. Overbelastning af senen fra tricepsmusklen. Låsning af leddet mellem undarmens to knogler (Radius og Ulna)
Smerter i albuen som skyldes nerveafklemning Smerter i og omkring albueleddet Disse kan komme fra en discusproblematik i nakken, låsning af nakkens hvirvler eller stramhed i de muskler som nerverne løber igennem/forbi på vej ned til albuen.
Akut albueskade Smerter kan fremkomme alle steder i albuen. Ses ofte i nærheden af drejeleddet (øvre ydre del af underarmen), især ved faldtraumer hvor der er taget fra med armen eller pludselige træk i armen. Kan skyldes mindre overrivninger af muskler, sener eller ledbånd. Brud på en eller flere knogler. Forskydning af drejeleddet.

Derfor opstår albuesmerterne!

I langt de fleste tilfælde af smerter i albuen er der også en betændelsestilstand. Det vigtige er at forstå, at betændelsen/inflammationen er en NATURLIG del af kroppens måde at hele på. Vi har betændelse i kroppen hele tiden, da vores kroppe konstant er under nedbrydning og genopbyggelse. Du kan altså godt have (og har) inflammation i kroppen uden at bemærke det.

Det er først når mængden af betændelsen når et vist niveau, eller hvis hjernen opfatter betændelsen som et ”faresignal” og tror du er i gang med at skade dig selv, at du begynder at mærke smerter i albuen. Inflammationen er kroppens måde at fortælle dig, at der er noget der ikke er som det skal være.

Betændelse i albuen opstår når en muskel, sene, ledbånd, ledkapsel eller slimsæk bliver overbelastet. Der kan være mange årsager til en overbelastet albue, men for at forenkle det lidt kan man dele overbelastningsproblematikken ind i 2 kategorier.

“Engangsforestillingen”

Du har lavet en aktivitet du ikke var vant til og dine muskler eller sener er derfor blevet overbelastet. Du holder et par dage fri og generne er væk SELV OM du laver samme aktivitet. Du blev altså øm i dit albueled fordi kroppen ikke var vant til den aktivitet du lavede, og alt der krævede var lidt tilvænning.

Den ”kroniske” overbelastning

Du laver en aktivitet og mærker en øm albue. Generne vil ikke rigtig gå væk, og når du bruger armen forværres din gener. Når smerterne ikke forsvinder af sig selv i løbet af et par dage eller kommer igen så snart du bruger albuen, er det fordi der er sket et eller andet, der gør at din albue er under kontant overbelastning og ikke kan få ro til at hele, også selv om du ikke føler, at du laver noget særligt med den.

Den kroniske overbelastning er dog IKKE ensbetydende med at du ikke kan slippe af med generne. “Kronisk” er blot et term, der bruges når smerterne har været der i mere end 6 måneder – INTET ANDET. Kronisk er altså ikke det samme som at det ikke kan afhjælpes. Kroppen har en fantastisk evne til at hele når blot den får pladsen til det.

De forskellige ÅRSAGER til albuesmerter!

Det første vi skal have styr på at får at du kan komme ud af dine albuesmerter er at forstå hvad smerter egentligt er og hvorfor vi oplever dem. Vi kan hurtigt blive enige om at smerte bestemt ikke er en rar oplevelse MEN det er faktisk meningen. Smerte får os til at stoppe med at gøre mere af det som kroppen ikke bryder sig om!

I sidste ende er det din hjerne der bestemmer om du oplever smerte eller ej. Hjernen får hele tiden en masse information fra kroppen (via dit nervesystem) om hvordan de forskellige strukturer i din albue bliver belastet. Hvis din hjerne oplever at dele af din albue bliver belastet uhensigtsmæssigt kan vi ende med en smerteoplevelse for at BESKYTTE din albue mod yderligere belastning.

Der kan være mange årsager til hjernen siger fra og giver dig oplevelse af smerter i albuen. Hos langt de fleste klienter vi hjælper, skyldes deres albuesmerter en reel overbelastning af en eller flere af albuens strukturer. Hos enkelte af vores klienter er deres smertesystem blevet så følsomt at de oplever smerter i albuen selv om der der faktisk ikke er en overbelastning. Tilgangen i behandlingen af de to er vidt forskellig.

Da der hos langt de fleste albueproblematikker også er en reel overbelastningskomponent, så lad os prøve at kigge lidt nærmere på hvad er der kan være årsagen bag denne overbelastning, så du bedre kan finde frem til HVORDAN du igen kan få en smertefri albue.

Vi kan kigge på kroppen lidt som en arbejdsplads hvor alle medarbejderne (musklerne) skal hjælpe til for at det hele glider som det skal. Hvis en eller flere medarbejdere (muskel) ikke gør det den/de skal er der andre der bliver tvunget til at overtage arbejdet. Der hvor folk typisk oplever smerter er i de muskler, sener mm der bliver tvunget til at arbejde ekstra når andre “medarbejdere” ikke gør deres del af jobbet. Smerteområdet bliver derfor KUN SYMPTOMET og IKKE ÅRSAGEN. En overbelastningen sætter sig vidt forskellige steder hvilket betyder, at der kan være forskellige årsager til præcist samme smerteoplevelse hos to forskellige personer, og at samme årsag kan give to forskellige smerteoplevelser.

I sidste ende handler det om at genskabe et godt bevægemønster, så du belaster de forskellige dele af albuen som de er designet til. Mange albuegener opstår fordi albuen skal kompensere for manglende funktion andre steder i kroppen. Albuen er skulderens og håndens mellemled og i mange tilfælde skal årsagen til generne i albuen findes i netop hånden/håndleddet eller skulderen. Hvis skulderen ikke kan dreje frit, er du nødt til at kompensere ved at overbruge musklerne i albuen, hvilket kan skabe en overbelastet albue. Så længe skulderen ikke bevæger sig frit, kan albuen ikke få ro til at hele.

Men jeg har betændelse i albuen... Er det ikke årsagen til mine smerter?

Hvis du har fået en scanning og der er fundet betændelse i din albue kan det godt være medvirkende til din smerteoplevelse, men det er IKKE inflammationen du skal fokusere på, hvis du vil have en langsigtet løsning. Udelukkende at fokusere på at fjerne betændelsen i albuen er lidt en misforståelse af hvordan kroppen fungere. 

Betændelse er faktisk en helt naturlig (OG VIGTIG) del af den måde din krop heler på. Betændelsen kommer når du overbelaster f.eks. en sene eller slimsæk. Betændelsen formål er at fjerne det væv der er gået i stykke så du kan genopbygge noget nyt. Hvis der er øget betændelse i din albue betyder det altså blot at der er en overbelastning som din krop prøver at reparere. Det er altså ÅRSAGEN til overbelastningen du skal have fundet. Når du fjerner årsagen til overbelastningen, stopper du også ophobningen af inflammation og derved dine smerter.

Vejen ud af dine albuesmerter!

Hvis du er rendt ind i en mere kronisk albueproblematik kan det være en god ide at søge hjælp til at finde frem til årsagen bag den konstante overbelastning din albue udsættes for. Det kan være svært selv at gennemskue hvor tingene kommer fra da der er så mange elementer der kan ligge bag dine albuesmerter.

Først og fremmest handler det om at prøve at forstå hvad din krop siger fra overfor.

  • Hvad er det dit nervesystem reagerer på?
  • Hvilken struktur(e) i albuen er det bliver “tvunget” til at tage ekstra belastning?
  • Hvad er det skaber denne ekstra belastning på din albue (årsagen bag)?
  • Er reaktionen i dit nervesystem reel eller er den måske lidt overdrevet så din smerteoplevelse er værre end den burde være?

Når først vi har alt dette klarlagt – ud fra vores indledende snak om dine smerter, en dybdegående undersøgelse af din albue og de andre områder i kroppen som kan påvirke funktionen i albuen – bliver det meget lettere at finde frem til det som din krop har brug for så du kan slippe af med dine gener.

Målet er at genskabe en funktion af din albue hvor alt samarbejder som det skal, få styr på hvordan dit nervesystem oplever belastning af din albue samt hjælpe en evt. overbelastet struktur med at hele så hurtigt som muligt. Alt sammen noget som vil hjælpe dig med at genvinde friheden i din albue så du igen kan få lov til at være aktiv og bruge din albue uden at skulle være bange for at den begynder at gøre ondt igen.

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »