Problemer med tennisalbue? Få styr på årsagen og dine smerter i albuen!

Har du erhvervet dig en tennisalbue? Bare rolig. I langt de fleste tilfælde drejer det sig om en simpel overbelastning i muskler og sener yderst på albuen.

MEN, hvis du vil sikre at din dine albuesmerter ikke vender tilbage, er det vigtigt at du for styr på årsagen til dine tennisalbue symptomer!

Helhedsorienteret og individuel behandling

Vores tilgang til behandling af albuesmerter er unik og altid individuelt tilpasset. Vi sørger for at tage alle elementer med, som har indvirkning på den måde din albue bliver belastet på.

Du vil straks kunne mærke når noget går i den rigtige retning med dine knæsmerter.

Vores styrke er vores brede viden, øje for detaljer, og mangeårige erfaring med genoptræning af albuer, hvilket sikrer dig de bedste forudsætninger for at kunne vende tilbage til et aktivt liv uden gener.

Hvad er en tennisalbue egentligt og hvad er den ikke?

Det er vigtigt at holde fast i, at ”tennisalbue” blot er en definition man bruger for at få en fælles forståelse for hvor og hvilken type smerter du oplever- 

Det siger intet om HVORDAN dine smerter er opstået – altså hvad er årsagen er!

Symptomerne ved tennisalbue:

  • Typisk gør det ondt i albuen omkring det yderste knoglefremspring.
  • Det kan evt. føles som om, albuesmerterne stråler let ned langs underarmens bagside/yderside eller op langs ydersiden af overarmen.
  • Oftest er der ikke smerter i hvile. Smerterne kommer typisk ved fysisk aktivitet (ofte løb) og forværres jo længere tid aktiviteten udføres.

For at få styr på tennisalbuen er det vigtigt, at kunne udelukke andre typer af smerter i underarm og albue, så du er sikker på, at du ikke misser et eller andet vigtigt i din genoptræning. Nedenfor finder du en liste med de klassiske albueskader.

Klassiske albueproblemerSymptomerne
MusearmKan variere som smerter i håndled, underarm, albue, overarm, skulder og nakke.
Forværres typisk af arbejde der kræver finere motorik som musearbejde og tastaturarbejde. En musearm omfatter mange forskellige tilstande i skulder, arm, håndled
og hånd, således at både symptombilledet og diagnosen vil variere, alt efter hvilke anatomiske strukturer, der er overbelastet. Fællesnævneren er, at generne skyldes langvarigt arbejde ved computertastatur eller –mus.
Golfalbue (medial epicondylit)Smerter i albuen på inderste knoglefremspring, der typisk forværres af aktivering af håndleddets og fingrenes fleksormuskler (når du griber fat om noget) eller drejer underarmen indad.
”Studenter albue”Øm albue ved knoglefremspringet på bagsiden.
BicepstendinitSmerter fortil i albuen omkring hæftet for Bicepsmusklen.
TricepstendinitSmerter bag på albuen omkring hæftet for Tricepsmusklen.
Smerter i albuen som skyldes nerveafklemningDiffuse smerter i og omkring albuen. Kan ofte fremprovokeres ved sidebøjning eller rotationer af nakken, rotation af skulderen og albuen samt vip i håndleddet.
Akutte skader i albuenSmerter kan fremkomme alle steder i albuen. Ses ofte i nærheden af drejeleddet (øvre ydre del af underarmen) især ved faldtraumer, hvor der er taget fra med armen eller ved pludselige træk i armen.

Hvorfor oplever jeg smerte i min albue?

En tennisalbue er per definition en betændelsestilstand i de muskler og/eller sener, der sidder fast på ydersiden af albuen. DET ER VIGTIGT AT FORSTÅ, at betændelsen er der af en årsag, og er kommet fordi albuen er blevet OVERBELASTET

Inflammation / betændelsen er en HELT NATURLIG del af kroppens måde at hele på. og hjælper til med at fjerne det væv der er blevet overbelastet så kroppen kan opbygge nyt. Vi har betændelse i kroppen hele tiden, da vores kroppe konstant er under nedbrydning og genopbyggelse. Du kan altså godt have (og har) inflammation i kroppen uden at bemærke det.

”Problemet” opstår først på det tidspunkt hvor: 

  1. din hjerne opfatter belastningen i din albue som et faresignal ELLER…
  2. hvis den samlede mængde af betændelse når et vist niveau, og dermed signalerer din hjerne om, at noget er galt. 

Når du oplever smerter i albuen så tænk på det som kroppens måde at fortælle dig, at der er et område der kræver din opmærksomhed. I sidste ende er det faktisk din hjerne der afgør om du har ondt i albuen eller ej – også selvom der er inflammation / betændelse.

Hjernen får hele tiden information om den måde din albue bliver belastet på og mængden af inflammation / betændelse. Hvis hjernen tolker belastning som værende over grænsen, får du en smerteoplevelse så du kan begynde at skåne området og forhindre yderligere belastning eller begynde at ændre den måde albuen bliver belastet på. Smerten er bestemt ikke en rar oplevelse men den er der som en hjælpende forsvarsmekanisme som forhindre at dit væv nedbrydes ydeligere.

Det store spørgsmål er så, hvad det er der har forårsaget overbelastningen og fået din hjerne / smertesystem til at reagere. For at forenkle det hele lidt er det nemmest at dele overbelastningsskader ind i 2 kategorier.

  1. Engangsforestillingen: Den version hvor smerterne går i sig selv i løbet af et par dage og IKKE dukker op næste gang du er aktiv. Det var altså selve aktiviteten den dag, der bare var for meget og medførte en øm albue.
  2. Den ”kroniske” overbelastning: Den version hvor generne ikke bare går væk i løbet af et par dage. Hvis albuesmerterne ikke forsvinder når albuen får ro, eller bliver ved med at komme igen når du bruger din albue, er det som regel fordi, der er sket et eller andet, der gør at din albue er under kontant overbelastning og dermed ikke kan få ordentlig ro til at hele. Dette også selvom du ikke føler, du laver noget særligt med den. Der vil altså være en konstant ophobning af betændelse, som gør at du hele tiden ligger lige på vippen i forhold til om din krop giver dig et smertesvar eller ej, og der skal derfor kun ganske lidt aktivitet til at skubbe dig ud over kanten.

Et oversensitivt  nervesystemet!

Af og til hænder det at nervesystemet kommer ud af balance og begynder at overreagere på de signaler, der sendes tilbage fra kroppens forskellige dele. I disse tilfælde kan der opstå overdrevne eller diffuse smerter rundt om i kroppen og selv helt almindelige bevægelser kan blive smertefulde uden nogen egentligt mekanisk årsag bag. 

Hvis der er en reel mekanisk påvirkning af albuen bliver det klart at smerteoplevelsen muligvis vil blive endnu kraftigere og mere uudholdelig. Der kan være mange årsager til at nervesystemet bliver oversensitivt, men heldigvis kan det hjælpes tilbage til normal funktion gennem specifik bevægetræning og smertecoaching.

Hvad så hvis jeg har fået at vide at jeg har en kronisk tennisalbue?

Lad os slå en ting fast her en gang for alle; Kronisk er IKKE LIG uhelbredelig. Ordet ”kronisk tennisalbue” er blot et term, der bruges når smerterne har været tilstede i mere end 6 måneder – INTET ANDET. Din krop er designet til at hele, og hvis blot du giver den ro ved at fjerne årsagen til den konstante ophobning af betændelse, skal den nok sørge for at slukke for smertesignalerne så du kan få lov til at bevæge dig som du vil igen – uden albuesmerter.

Hvis du ønsker en optimal genoptræning af din tennisalbue, er forståelsen for hvorfor smerterne kommer vigtig. Det er kan godt være betændelse i albuen, som medvirker til dine smerter, MEN det er IKKE betændelsen der er problemet. Hvis du vil have en langvarig løsning, er du nødt til at fokusere på, hvorfor din albue er under konstant overbelastning. Hvis du først får fjernet overbelastningen, så forsvinder betændelsen jo af sig selv.

Det udelukkende at fokusere på at fjerne betændelsen med diverse anti-inflammatoriske midler eller blokader eller en tennisalbue bandage, har i langt de fleste tilfælde kun en symptomlindrende effekt… helt enkelt fordi det KUN er symptomlindring. De ubalancer der fik korthuset til at vælte i første omgang, er der stadig. I de fleste tilfælde er det derfor også kun et spørgsmål om, hvornår de samme eller helt nye symptomer dukker op igen.

Inflammationen kan opstå pga. OVERBELASTNING af den enkelte struktur. Det er altså ÅRSAGEN til overbelastningen som du skal have fundet.

De typiske mekaniske årsager bag tennisalbuen!

Der kan være mange årsager til, at du har fået smerter i albuen. En overbelastning viser sig ofte dér, hvor du er svagest i albuen. Det betyder at der kan være forskellige årsager til præcist samme smerteoplevelse hos to forskellige personer, og at samme årsag kan give to forskellige smerteoplevelser. Uanset hvordan man vender og drejer det, handler det dog om i sidste ende ”bare” at genskabe et godt bevægemønster, så du belaster de forskellige dele af albuen som de er designet til.

Albuegenerne opstår typisk når albuen skal kompensere for manglende funktion andre steder i kroppen. Albuen er skulderens og håndens mellemled og i mange tilfælde skal årsagen til generne i albuen findes i netop hånden/håndleddet eller skulderen. Et klassisk eksempel med tennisalbue er nedsat funktion i udadrotation af skulderen. Skulderen og albuen arbejder sammen når vi drejer hånden udad, så hvis du mangler rotation i skulderen, vil kroppen forsøge at hente det i albuen.

Årsagen kan dog sagtens findes endnu længere væk end skulderen, for ligesom skulderen er forudsætningen for albuen, så er ryggen og nakken forudsætningen for skulderen. Derudover har vi en masse forskellige bevægeslynger, der kører på kryds og tværs af kroppen, og hvis der opstår problemer i den ene ende af en bevægeslynge, kan det sagtens forplante sig som symptomer helt ud i den anden ende. 

Det betyder i sidste ende, at en tennisalbue kan udspringe fra stort set alle steder i kroppen. Tænk kroppen som en samlet organisme, hvor alle dele spiller sammen for at udføre en bestemt opgave. Hvis nogle af arbejderne holder tidligt fri, kommer resten til at knokle ekstra for at få jobbet klaret.

Det behøver dog heldigvis ikke være så komplekst og i langt de fleste tilfælde er løsningen enkel. Hvis man bevæger sig til den modsatte ende af årsags-skalaen, kan smerter i albuen skyldes en simpel låsning af albuens drejeled, og alt der kræves er simpel mobilisering.

Forskellige årsager til tennisalbue:

Mulig årsagHvor
Forkert ledstilling og eller låsningOfte omkring albuens drejeled.
Nedsat ledbevægelighedHåndleddet, albueleddet, albuens drejeled, skulderen, skulderbladet eller nakken.
Nedsat muskel- eller muskelfiberfunktionSamtlige af underarmens muskler samt alle muskelslynger der har direkte eller indirekte indvirkning på albuen.
Nedsat eller manglende stabilitetHåndleddet, albuen, skulderen, nakken.
Uvant belastningGenerelt brug af armen.
NerveafklemningNakken, kravebenet, albuen.
Stramt bindevævOfte omkring overarmen og albuen.
ArvævOmkring skulderen, albuen eller håndleddet.
Generelt dårlig arbejdsstilling / bevægemønsterOfte relateret til kontorarbejde med mus/tastatur eller sportsaktiviteter, hvor albuen er involveret som ketchersport, golf, roning og flere øvelser inden for styrketræning.

Ovenstående er blot eksempler på de mange årsager, der kan være til, at du har fået ondt i albuen. Hvordan DU slipper af med dine smerter, afhænger af hvilken årsag der ligger bag DINE ændrede bevægemekanismer. 

Hvis du fokuserer på at genskabe et godt bevægemønster i hele skulderbæltet, vil du være RIGTIGT GODT PÅ VEJ mod igen at kunne bruge din albue – uden gener.

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Hvis dine tennisalbue symptomer ikke aftager af sig selv i løbet af 2-3 uger er det en god ide at søge hjælp da det så tyder på at din krop har brug for et skub for at kunne genskabe et optimalt bevægemønster og give slip på smerten.

Har du brug for hjælp til at komme af med din tennisalbue?

Vores tilgang til behandling af tennisalbuer er unik og vi hjælper hele tiden klienter med akutte og kroniske albueproblematikker tilbage til deres foretrukne aktivet/sport. Hvor du skal sætte ind for at få det mest optimale genoptræningsforløb er meget individuelt men det er her vi kan hjælpe. 

Vores fokus er dog ikke kun at hjælpe dig med at blive smertefri, men også at hjælpe dig med at undgå evt. fremtidige problemstillinger så du ikke igen skal opleve at blive sat tilbage!

MOVE2PEAK
FREDERIKSBERG

Relaterede artikler

Vejen tilbage efter din meniskskade

Er du en af de uheldige, der er blevet ramt af en beskadiget menisk? Vejen tilbage kan for mange virke lettere uoverskuelig bl.a. med spørgsmål om hvordan du opnår den bedste meniskskade genoptræning eller hvorvidt du skal vælge en meniskskade operation eller ej!

Læs mere »

Send en besked til os med dine spørgsmål og så vender vi tilbage på mail eller telefon!

[contact-form-7 id="4" title="Contact form 1"]